Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Želimo Hrvatsku bez nasilja nad ženama”

  Uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama – 25. studenoga, kojim globalno započinje kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama”, završavajući se Međunarodnim danom ljudskih prava, 10. prosinca, Socijaldemokratski forum žena upozorava da “rodno uvjetovano nasilje – nasilje prema ženama i nasilje u obitelji zahtijeva jedinstvenu društvenu osudu, oštru sankciju i glasnu i jasnu poruku – nema opravdanja”.
  “To se odnosi i na nasilnike i ženomrsce i u javnome i političkome životu, koji nastupaju s pozicija moći, a prolaze nekažnjeno”, ističe se u priopćenju u kojem se proziva predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića da štiti nasilnika, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, u vlastitoj stranci.
  HDZ-ova Vlada i parlamentarna većina prozivaju se i zbog toga što još uvijek nije ratificirana Istanbulska konvencija, odnosno Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i u obitelji dok je istodobno, kako se navodi, “rodno uvjetovana diskriminacija, nasilje prema ženama i obiteljsko nasilje hrvatska svakodnevica. Žene su u Hrvatskoj većina nezaposlenih, slabije su plaćene, teško dobivaju posao i to u najvećoj mjeri na određeno, diskriminirane su i na tržištu rada, seksualno ih se uznemirava i omalovažava”.

  “Želimo Hrvatsku bez nasilja nad ženama”, poručuju iz Ženske inicijative HNS-a koja se također oglasila povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
  “Ženska inicijativa HNS-a Đakovo bezrezervno osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama kao najniži čin primitivizma. Ovo je nažalost svakodnevica našeg društva od koje ne smijemo okretati glavu na drugu stranu. Mnoge žene u Republici Hrvatskoj nemaju sigurnost, ne samo života, nego ni sigurnost zaštite ljudskog dostojanstva.
  Porastao je broj ubijenih i napadnutih žena, koje sve češće stradavaju od njima bliskih osoba. Zakonski i organizacijski, ženama žrtvama nasilja nije pružena dostatna zaštita i osiguran dovoljno djelotvoran sustav kako bi se zaštitile i pobjegle od nasilja. Često ostaju prepuštene same sebi. Želimo osnažiti žene i potaknuti društvo na jače, javno i kontinuirano osuđivanje nasilja nad ženama, bolje organiziranje zaštite žena te provođenje odgoja i kulture nenasilja kao jedinog društveno prihvaćenog ponašanja”,ističe se u priopćenju u kojem se podsjeća da je obaveza svakog pojedinca, ne samo žena, nego i muškaraca osuđivati svaki oblik nasilja nad ženama.

  “U Hrvatskoj je tijekom 2016. godine broj počinitelja obiteljskog nasilja iznosio 11 948, a uzme li se u obzir da velik broj nasilja ostane prešućen ili čak i neprepoznat, pitamo se kolike su stvarne brojke?”, navodi se u priopćenju Gradskog odbora za ravnopravnost spolova koji se također oglasio priopćenjem povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja na ženama.
  “Žene su najvećim brojem žrtve nasilja u obitelji, najčešći počinitelji su supruzi, partneri. Nasilje nije samo fizičko, nego i psihičko, spolno i ekonomske”, ističe se u priopćenju uz poziv da se ne zatvaraju oči pred tim velikim problemom.
  U priopćenju Gradskog odbora za ravnopravnost spolova najavljuje se sudjelovanje Grada u nacionalnoj kampanji “Sofija” kojom se želi osvijestiti žene i ohrabriti ih, a Đakovo će biti jedan od sedam gradova u kojem će se u travnju sljedeće godine održati edukacija i tečaj samoobrane za žene.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog