Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Kako se zaštititi od gripe

  Hrvatski zavod za javno zdravstvo aktualizirao je  upute kako se zaštiti  prije dolaska gripe i kako se zaštititi kada nastupi bolest. Ističe se da su simptomi gripe visoka temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a u djece nerijetko i mučnina, odnosno povraćanje. Mogu se pojaviti kašalj i šmrcanje, simptomi inače izraženiji kod prehlade.

  Uzimanje preparata protiv povišene temperature i boli može pomoći no treba paziti da se upotrebljavaju prema uputstvu.  Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge, a u slučaju da se danima ne može sniziti tjelesnu temperaturu potrebno je javiti se liječniku.

  Gripa je virusna, a ne bakterijska bolest, pa nema smisla liječiti je antibioticima na svoju ruku, ističe se u uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u kojima se savjetuje upotreba  jednokratnih rupčića, zaštita nosa i usta kod kihanja i kašljanja te održavanje higijene ruku i redovito provjetravanje prostorija.

  Savjetuje se i uzimanje dovoljno tekućine, odnosno čajeva i juha, a u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoji da je najbolja specifična zaštita protiv gripe cijepljenje.

  Vitamin C, cink i različiti biljni pripravci nisu specifična zaštita protiv gripe. Organizam će biti najotporniji uz pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu, izbjegavanje cigareta, alkohola i stresa te dovoljno odmora.

  Premda je gripa ozbiljna bolest, nema razloga za paniku, najvažnije je pridržavati se liječničkih savjeta i preležati gripu, savjetuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog