Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Od ove školske godine i domaće mlijeko u školskoj prehrani

  Kako bi se podigla svijest o značaju zdrave prehrane školske djece, od ove školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme. U školske će se kuhinje dobavljati besplatni obroci voća, povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Školska shema uključuje dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i novoosmišljeni Program mlijeka u školama, za čiju je provedbu osigurano 23 milijuna kuna kako bi hrvatski školarci povećali unos voća i povrća, ali i mlijeka i mliječnih proizvoda.

  Za provedbu Školske sheme, u kojoj sudjeluje 1.119 škola, Europska je komisija Hrvatskoj dodijelila 1,7 milijuna eura za voće i povrće i 800 tisuća eura za mlijeko i mliječne proizvode.

  “Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” već petu godinu provodi Školsku shemu voća i povrća, a od ove se godine uključila i u provođenje Sheme mlijeka i mliječnih proizvoda. Školska shema do sada je realizirana sklapanjem ugovora s tri dobavljača voća i povrća, a od ove godine još je jedan ugovor sklopila s dobavljačem mlijeka.”, doznajemo od ravnatelja škole Tihomira Benkea. Preporuka je da dobavljači budu s lokalnog područja, a moraju biti na popisu dobavljača koji su prošli natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Na taj način, osim što se obogaćuje prehrana školske djece, pridonosi se i razvoju domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

  Obiteljska gospodarstva svoje proizvode u školske kuhinje dostavljaju rano ujutro, oko 7 sati, potpisuju otpremnice i djeci se nakon prvog i drugog sata za vrijeme desetominutnog odmora služi svježe voće. Za dva tjedna, kada počinje s radom kuhinja Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić”, učenicima će kroz Školsku shemu ponuditi i svježe mlijeko.

  Tekst: Lara Martinović

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog