Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Visoke temperature utječu i na poljoprivredne kulture

  Temperature rastu, rekordi padaju, a od danas pa do kraja tjedna očekuju nas vjerojatno najvrući dani u ovoj godini. U većem dijelu Hrvatske danas se upalio crveni alarm kao upozorenje na iznimno visoke temperature. Toplinski val uzrokuje nepovoljne biometeorološke prilike u cijeloj zemlji. Najteže će, uz moguće veće poteškoće, i dalje biti kroničnim bolesnicima od srčanih i krvožilnih bolesti, te starijim osobama. Moguć je i utjecaj na zdravlje ljudi manje osjetljivih na vrijeme. Osim što djeluje na ljude, ovaj temperaturni šok djeluje i na poljoprivredne kulture. Predsjednik udruge OPG-ova “Život” Antun Laslo.
  – Sve proljetne kulture koje se sada nalaze na površinama u Đakovštini, i u cijelom dijelu kontinentalne Hrvatske, osjete visoke temperature koje utječu na njihovu stabilnost, i nadajmo se da neće biti nekih većih posljedica, ali sigurno da će ih biti u razvoju klipa kukuruza, kod mahunarki, soje, graška i graha. Jedino kod suncokreta, koji voli visoke temperature, one će mu najmanje štetiti. Možemo očekivati znatno ranije žetve, lošije kvalitete zrna svih kultura, a tu će biti i financijskih posljedica za svakoga proizvođača.
  Žetva je iza nas, koliko su poljoprivrednici zadovoljni cijenom pšenice, pitali smo Antuna Lasla.
  – Cijene pšenice su nešto na tržištu porasle, potražnja je veća, a znamo da je kod nas uobičajeno manje pšenice, odnosno nije je bilo dovoljno zasijano. Očito i u zemljama EU je nedostatak pšenice a to će se odraziti tako da će se cijena pšenice u skorije vrijeme povećati, i vjerojatno onaj tko još ima pšenicu da je nije prodao, imati će bolju cijenu nego je ona bila tijekom same žetve. Još uvijek ta cijena nije zadovoljavajuća koliko bi ona trebala biti, još uvijek nije proizvođačka cijena, i zbog toga su se površine pšenice smanjile jer to nije rentabilna proizvodnja. Bez proizvođačke cijene pšenice, žitarica i uljarica, ne možemo se nadati zadovoljavajućim i kvalitetnim prinosima na našim površinama.
  Zanimalo nas je i kako Laslo ocjenjuje rad Ministarstva poljoprivrede, odnosno ministra Tomislava Tolušića.
  – Nažalost, s nama iz udruge su vrlo male komunikacije. Pratimo rad ministra Tolušića, puno on priča, puno on obećava, no očekujemo i realizaciju toga svega. Propusta ima puno od bivših ministara, Romića i Jakovine, i treba vremena za sve to, odnosno da se svi ti propusti isprave. Sve one koji su bili u tim nepoštenim igrama treba sankcionirati i drastično kazniti.
  A koja bi bila najugroženija skupina poljoprivrednih proizvođača?
  – Najugroženija skupina već godinama su proizvođači mlijeka i svinjogojci. Nažalost to pomalo zahvaća i ratare, istaknuo je Laslo.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog