Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

  Komemoracijom kod spomenika žrtvama komunizma “Glava koja tone” na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca danas je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba koji je, kako je istaknuo Pero Šola, u znaku žrtava komunizma.
  “Sjećamo se oko 1600 osoba koje su stradale 1945. godine, a to su uglavnom bili civili, zarobljenici koji su odvedeni iz kuća, a neki su čak i zarobljeni , a odvedeni su u nepoznatom pravcu i nestali su. Mi smo u našem istraživanju popisom prikrivenih grobišta obradili 50 takvih lokacija na području Đakovštine gdje je pokopano oko 1600 nestalih osoba i do dan danas ne zna se gdje su pokopani, kako su stradali, ali uglavnom, nisu se vratili”, navodi Šola.
  Žrtve komunizma još uvijek se prešućuju u Hrvatskoj, tvrdi Šola navodeći da je na području Đakovštine stradalo ukupno oko 2.800 osoba.
  “To se uglavnom prešućuje, uzima se kao da je to normalno…Evo, i ovih dana smo mogli vidjeti da je pronađen jedan stravičan dokument u Arhivu Slovenije gdje Komunistička partija Slovenije naređuje likvidaciju svih osoba koje im smetaju u dolasku na vlast… tako da su likvidirali negdje oko 5 posto osoba u Sloveniji…Sličan dokument smo i mi pronašli u Osijeku gdje postoji naredba Narodnooslobodilačkog odbora za Slavoniju da nakon ulaska u grad treba zabraniti kretanje 24 sata , u roku 8 sati pohapsiti sve osobe koje ne podržavaju novu vlast i dalje postupiti s njima. Tako da su i ove osobe vjerojatno stradale po toj naredbi”, zaključuje Šola.
  Organizatori obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba su Hrvatski obredni zdrug Jazovka krilo Đakovo i đakovački ogranak Hrvatskog društva političkih zatvorenika.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog