Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovština neslavni rekorder po smanjenju broja učenika

  Đakovština je neslavni rekorder po smanjenju broja učenika u osnovnim školama u Osječko-baranjskoj županiji.
  I uoči ove školske godine nastavljen je taj negativni trend smanjenja broja učenika u cijeloj županiji, ističe Snježana Staščik, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu.
  ” Taj pad broja odjela i učenika zamjetan je iz godine u godinu. To je naprosto jedan trend, tendencija za koju se ne zna kako zaustaviti, što napraviti…, posebno što se tiče djelokruga županije, Upravnog odjela da bi se to poboljšalo… Samo ću reći da evo odobravamo i stipendije za deficitarne i darovite, imamo i studentske kredite….i potpomažemo na sve moguće načine, ali trend je takav kakav je…. U odnosu na prošlu godinu ukupno je u osnovnim školama manje 507 učenika”, tvrdi pročelnica Staščik.
  Ove je školske godine, koja počinje u ponedjeljak, u Osječko-baranjskj županiji 440 prvašića manje u odnosu na prošlu godinu.
  “Najveća tragedija, odnosno najveći nedostatak, manjak djece u OBŽ je upravo na đakovačkom području – to je 146 ukupno manje u odnosu na prošlu godinu, slijedi Baranja, zatim osječka okolica, grad Osijek, Valpovština, a Donji Miholjac i Našice imaju najmanji pad broja učenika”, pojašnjava pročelnica Stašćik. Ilustrirala je to i podacima po pojedinim školama u Đakovštini pa tako Goranova škola, u odnosu na prošlu godinu, ima 16 učenika manje, Ćolnićeva škola 27, Satnica Đakovačka 11, Nazorova škola 10 učenika manje, pad broja učenika je i u Đurđancima iako škola u Budrovcima ima 8 učenika više, Drenje ima 13 učenika manje, Gorjani 7 učenika manje, Strizivojna dva učenika, škola u Trnavi ima 9 učenika manje, Josipovac Punitovački 11 učenika manje, Semeljci 13 učenika manje, Viškovci 3 učenika, Piškorevci imaju jednog učenika manje i Levanjska Varoš 10 učenika manje.
  Osim manjeg broja novorođene djece, na smanjenje broj učenika utječe odlazak cijelih obitelji u zapadne zemlje, odnosno masovno iseljavanje zbog nedostatka posla, po čemu Đakovština također prednjači. Nastavili se taj drastični trend smanjenja broja učenika neizvjesna je budućnost nekim školama u Đakovštini.
  “Ako se donese odluka da se mora držati pedagoškog standarda, odnosno 150 učenika za matičnu školu, onda dosta naših škola upravo s područja Đakovštine ne bi imalo taj status matične škole nego bi došlo do pripajanja nekim susjednim školama. Ali , nećemo mi o tome spekulirati, pustimo Vladu i Ministarstvo da odrađuju svoj posao..”, kaže pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu OBŽ.
  Početak nove školske godine u znaku je i osiguranja sredstava za pomoćnike u nastavi za sto učenika s područja naše županije, ističe pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i tehničku kulturu. Za sto učenika s teškoćama u razvoju osigurano je 90 pomoćnika.

  Foto: Arhiva RĐ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog