Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • “Mi smo cure Selačke”, nova knjiga Vlade Matokovića

    Vlado Matoković iz Đakovačkih Selaca autor je knjige “Mi smo cure Selačke” koja je ovih dana ugledala svijetlo dana dok je svečana promocija predviđena za jesen.

    “Ja sam cura Selačka, rubina mi dugačka i na njoj sitna šara što vara bećara” dio je pjesme Vere Svobode koja je inspirirala autora za naziv knjige. Matoković je odlučio napisati knjigu u kojoj na šokačkom dijalektu govori o narodnim običajima, vjerskim, radnim i drugim običajima koji prezentiraju život Selaca između dva svjetska rata. Ova knjiga može poslužiti kao svojevrsni narodni dokument jednoga vremena na ovim prostorima.

    -S obzirom na to da ljudi o kojima pišem više nema, ovo je zadnji trzaj da se sačuva naš narodni život, kola, pjesme, ljelje, običaji ljelja kroz selo i sve ono što se događalo tijekom cijele godine u jednom šokačkom selu u blizini Đakova, govori Matoković.

    Podnaslov ove knjige je Šokački zapisi 1, čime autor najavljuje nadolazeće, slične zapise. Ljubav prema tradiciji i narodnim običajima u Matokoviću je prisutna još od djetinjstva, što je još jedan od razloga da ju sačuva od zaborava i prenese na sadašnje i nadolazeće generacije.

     

    Tekst: Lara Martinović

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog