Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Velečasni Zirdum o zlatnom jubileju: “Lete danci kao sanci, a godišta kao ništa!”

  Foto: Večernji.hr

  U nedjelju je misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici svetog Petra predvodio velečasni doktor Ivan Zirdum, profesor u miru, koji slavi svoj zlatni svećenički jubilej – 50 godina svećeništva.

  Doktor teologije Ivan Zirdum, rođen je 4. ožujka 1941. u selu Rastovača u općini Posušje. Nakon dolaska u Slavoniju, u Podgoraču je proveo djetinjstvo, točnije do petog razreda, nakon čega se s obitelji seli u Đakovo.

  “1967. sam imao mladu misu, bio sam kapelan osam mjeseci u Đakovu, potom sam imenovan župnikom u Trnavi. Tamo sam bio nepune 3 godine, tada me je biskup Bauerlein dekretom poslao u Rim na daljnji studij jer je trebalo popuniti profesorski kadar u našoj bogoslovijii i tada sam studirao i nakon 5 godina se vratio sa završenim studijem -magisterij, doktora ti tako dalje. Kako u Đakovu nije bilo stanova za profesore, otišao sam u Đakovačke Selce i ujedno postao selački župnik i profesor na bogosloviji. To je bilo sve dok nisu laici počeli dolaziti na naš Teološki fakultet, tada sam morao napustiti župu, to je bilo ’91. Nakon toga sam nastanjen u sjemeništu, tu sam imao stan i predavao dalje na fakultetu sve do mirovine.”

  Velečasni Zirdum umirovljen je prije 10 godina, ali je dočekao svoj jubilej i dalje radeći na nekim područjima.

  “Preko ljeta idem u Mariju Bistricu svaki vikend. Tamo pomažem što treba, najviše ispovijedan. I dalje s epomalo bavim izdavanjem knjiga u knjižnici “U pravi trenutak”, ali manje nego prije jer ljudi danas slabije čitaju. Nadalje, uzeo sam si na brigu svetište u Dragotinu. Već ’95. u dogovoru sa biskupom, počeo sam uređivati područje oko crkve koje zahtijeva puno posla; košenje trave, uređivanje prostora, sađenje i briga oko cvijeća…”

  U proteklih 50 godina službe, velečasni je gradio kuće za siromašne ljude, vodio skupine liječenih alkoholičara, pomagao potrebitima i kroz svećenički i fizički rad, a također kaže i da je pronašao ključ zdravlja kroz prehranu koju sam prakticira, a koju proučava desetljećima:

  “Snagu djelomično crpim iz zdrave hrane, dosta izbjegavam i meso i škrob. Nisam radikalno na zdravoj prehrani, ali jesam velikim dijelom. Dopodne ne jedem ništa drugo osim voća, a to daje snagu i novi polet, osvježava. Tko ne vjeruje, neka proba na sebi pa će se uvjeriti. Uostalom, ima dvadesetak knjiga koje smo izdali koje su napisali najbolji stručnjaci svijeta koji govore i tome i to treba prakticirati i tako si pomoći. Nema boljeg puta do zdravlja nego promjena prehrane i na tome još uvijek puno radim, po cijeloj Hrvatskoj držim predavanja.”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog