Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Odjel za prevenciju upozorava na sigurno bicikliranje

  Ljetni dani i lijepo vrijeme koje oni donose posebno su privlačni biciklistima. Budući da je vrijeme ljetnih praznika, više je i mlađih sudionika, zbog čega policijski službenici s Odjela za prevenciju Policijske uprave Osječko-baranjske županije posebnu pozornost skreću na sigurnost u prometu. “Biciklirajmo biciklističkom” projekt je kojeg provodi osječka Policija s ciljem smanjenja broja biciklističkih prekršaja i povećanja sigurnosti u prometu. Policijski službenik Ivan Pakšić upozorio nas je na elemente preventivnog ponašanja o kojima bismo trebali voditi računa.

  • U roku od 12 mjeseci biciklist može dobiti pisano upozorenje ako prekršaj nije teže naravi. Iako velik dio prekršaja čine upravo biciklisti, na području Đakova i županije općenito zabilježen je pozitivan trend, odnosno, trend smanjenja broja prekršaja pa tako ovim putem pohvaljujemo obzirno ponašanje, govori Pakšić.

  Najčešći prekršaji koje biciklisti čine su kretanje pješačkom stazom i kretanje preko pješačkoga prelaza bez zaustavljanja i silaska s bicikla. Osim toga, vožnje pod utjecajem alkohola, nažalost, nisu rijetkost. Razlog tomu je, navodi Pakšić, taj što biciklisti sebe ne smatraju ravnopravnim sudionicima u prometu. Odredbe su za sve sudionike u prometu iste pa tako, bez ikakvih beneficija, za bicikliste kao i za vozače postoje unaprijed definirane sankcije.

  • Svi mlađi od 16 godina trebali bi koristiti zaštitne kacige. Također molimo da se ne koristite mobitelima dok vozite bicikl jer se nerijetko događa da upravo to bude uzrok pada i teže ozljede, upozoravaju iz Odjela za prevenciju.

  Osim vožnje potrebno je osigurati i vozilo tako da se primjene svi elementi zaštite. Neki su primarnih zaključavanje bicikla lokotom koji će biti dovoljno otporan na početne elemente napada, što često ne činimo prilikom kraćeg odlaska u trgovinu i drugdje. Svaka je zaštita savladiva, ali naš je zadatak da potencijalnom počinitelju kaznenog djela u najvećoj mjeri otežamo provođenje istoga.

  • Tržište za prodaju ukradenih bicikla postoji, a građani moraju biti oprezni, rekao je Pakšić.

  Na internetskim stranicama policije moguće je pogledati pronađene bicikle, a preventivne su mjere označavanje bicikla na netipičnom mjestu, čuvanje potvrde o kupovini, fotografiranje bicikla i slično.

  – Biciklist, kao ravnopravni sudionik u prometu, mora razmišljati na način da se nešto može dogoditi, a ne da se neće dogoditi, naglašava Pakšić navodeći takav stav kao jedan važan element preventivnog ponašanja.

   

  Tekst: Lara Martinović

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog