Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Srijeda posvećena Josipu Vinkeševiću

  Knjiga ”Narodni plesovi Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema” autora Josipa Vinkeševića sinoć je predstavljena u Muzeju Đakovštine. Ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić podsjetio je prisutne da je Vinkešević iznimni kulturni radnik, koji je prošle godine, u 77. godini života, preminuo.

  Marija Gačić, etnologinja Muzeja Đakovštine, istaknula je kako je ova knjiga bogati priručnik današnjim voditeljima KUD-ova: „Knjiga je značajna po tome što je objedinila jako puno lokaliteta, odnosno pokrila je cijelu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem. Za samu Đakovštinu je izuzetno značajna jer je pokrila doslovno svaki lokalitet pa i lokalitete koji danas nemaju KUD-ove, kao na primjer Slobodna Vlast. Osim toga, knjiga je značajna jer uz svaki notni zapis i tekst donosi i zapis plesnih pokreta – plesno pismo, koje voditeljima KUD-ova omogućava da bez video zapisa mogu dešifrirati plesni pokret i tako ga prenijeti svojim članovima. Vinkešević je u njoj donio i jako puno opisa stila samog plesanja.“

  Tomislav Vuković, predsjednik Saveza KUD-ova Grada Đakova, rekao je kako je knjiga izašla u 300 primjeraka te da ona nije namijenjena širokim masama, nego da je izašla s ciljem da je koriste kulturna umjetnička društva, tj. voditelji kulturnih umjetničkih društava kako bi znanje iz knjige prenosili novijim generacijama.

  -Nakon smrti gospodina Vinkeševića ostalo je materijala za izdavanje ove knjige i u razgovoru s folkloristima na području Đakovštine…da bi taj materijal ugledao svjetlo dana mi kao folkloraši iz Folklornog odbora Đakovačkih vezova i Turističke zajednice otišli smo na razgovor kod gradonačelnika i predložili da, zbog iznimne važnosti za KUD-ove, Grad i Savez KUD-ova Grada Đakova budu izdavači, kazao je Vuković.

  O važnosti ove knjige na predstavljanju je govorio i profesor Tomislav Radičević istaknuvši da bi joj, s glazbenog aspekta, dobro došlo i digitalno izdanje, koje bi omogućilo korisnicima knjige da čuju izvorni način pjevanja, jer, kako kaže, nemoguće je baš sve točno zapisati notama.

  -Ovo je jedan mukotrpan muzikološki rad koji podrazumijeva sljedeće. Naime, muzikolog mora ići u te sredine o kojima piše, pa pronaći nekoga tko se toga uopće sjeća, nekoga tko mu te pjesme može pjevati. Kada se to sve posnima i sortira, onda moraš sjesti kod kuće i sve to pretočiti u note. On mora svaku onu „greškicu“ zapisati točno onako kako je to neka, najčešće bakica, otpjevala, rekao je Radičević.

  Predstavljanje knjige glazbeno su upotpunili Ivan Lović na gajdama te Hrvoje Perić na samici.

  Vinkševićeva ostavština su i sinoćnji 17. Ivanjski kresovi, održani u Strossmayerovom parku.

  -Ovogodišnji Ivanjski kresovi su značajni jer se prvi puta održavaju bez svoga osnivača, to skroz moramo spominjati. Prošle godine nisu održani zbog njegove smrti. Sad su 17. i važni su jer sudjeluje dosta KUD-ova iz Đakovštine, za razliku od prošlih godina. Tu su četiri društva iz Đakovštine, a prije je bilo dva ili tri. Oni izvode koreografije koje ih je naučio Vinkešević, ustvrdio je Tomislav Vukadin, jedan od organizatora, dodavši da su pripreme za događaj počele u veljači te da je posjeta puno veća nego prethodnih godina.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog