Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Vinković nadmoćan, ali Mandarić prijeti

  Do lokalnih izbora ostalo je još 3 dana. Birališta se otvaraju u nedjelju u 7, a bit će otvorena sve do 19 sati. Tim povodom Radio Đakovo je u svojoj stalnoj subotnjoj i Web rubrici, Web anketa, proveo dvije ankete u kojima je pitanje bilo „Tko je budući gradonačelnik/ca Grada Đakova?“.

  Posljednja anketa je relevantnija iz nekoliko razloga. Naime, za razliku od prve ankete ona je obuhvatila svih 7 kandidata i kandidatkinja za gradonačelničko mjesto – u onoj prvoj nije bilo Mostova kandidata, jer on tada još nije objavio svoju kandidaturu. Druga razlika je u smanjenoj mogućnosti manipulacije anketom. Naime, prva anketa je bila zaštićena samo „kolačićima“ („cookies“), što je značilo da je osoba sa samo malim poznavanjem informatike mogla s jednog računala glasovati beskonačno mnogo puta. S druge strane, sudjelovanje u drugoj anketi je bilo osigurano spomenutim „kolačićima“, ali i IP adresom. Prema online informatičkom rječniku IP adresa je jedinstveni broj kojim je određeno neko računalo na Internetu. Ova adresa mora biti jedinstvena, što znači da svakom računalu na Internetu mora biti pridružena jedinstvena brojčana vrijednost kako ne bi dolazilo do zabune i krivog prijenosa informacija. Manipulacija drugom anketom nije posve isključena, ali je svedena na minimum. Isto tako, treba uzeti u obzir da u ovakvim anketama mogu sudjelovati svi ljudi koji imaju pristup internetu, što ne znači i da imaju pravo glasovanja za kandidate koji se natječu za javne pozicije u Gradu Đakovu.

  Prva anketa objavljena je 20. travnja 2017., a u njoj su kandidati dobili, pomalo nevjerojatnih, 8235 glasova. U drugoj anketi, objavljenoj 5. svibnja 2017., kandidati su dobili ukupno 2394 glasa.

  A sad rezultati…

  U trenutku dok ovo pišemo, a promatrajući rezultate relevantnije, druge ankete, Zoran Vinković (Srcem za Đakovo) osvojio je 50% ili 1200 glasova, na drugom mjestu je Marin Mandarić (HDZ) s 25% ili 603 glasa, na trećem mjestu je Ivana Matković (Živi zid) s 12% ili 295 glasova, na četvrtom Maja Žulj (Milan Bandić 365) s 4% ili 92 glasa, na petom mjestu je odgovor „ne znam“ s 3% ili 76 glasova, na šestom Sanja Bježančević (SDP) s 2% ili 58 glasova, na sedmom Robert Majstorović (Most) s 2% ili 39 glasova, a na osmom mjestu je Branka Barna (Snaga Slavonije i Baranje) s 1% ili 31 glas od ukupno 2 394 glasova.

  U onoj prvoj anketi prvo mjesto je uvjerljivo osvojio Mandarić (HDZ) s 49% ili 4045 glasova. Na drugom mjestu je Matković (Živi zid) s 24% ili 1970 glasova, na trećem mjestu je Vinković (Srcem za Đakovo) s 21% ili 1753 glasova, na četvrtom mjestu je Barna (Snaga Slavonije i Baranje) sa 148 glasova ili 2%, na petom mjestu Bježančević (SDP) 142 ili 2%, na šestom mjestu Maja Žulj (Milan Bandić 365) sa 69 glasova ili 1%. Opcija „Ne znam“ ima 68 glasova ili 1%, a opcija „Nitko od navedenih“ dobila je 0% ili 40 glasova od njih ukupno 8235.

  Analizirajući ove dvije ankete zajednički, čini se kako je najizglednije da će se u drugom krugu izbora sučeliti Zoran Vinković, kandidat koalicije Srcem za Đakovo, i HDZ-ov kandidat Marin Mandarić. Koliko su ove ankete bile točne znat ćemo tek nakon jedinog pravog ispitivanja javnog mijenja – onog na nedjeljnim lokalnim izborima. Nužno je naglasiti kako su u ovim anketama bili obuhvaćeni svi gradonačelnički kandidati te kako je anketa bila otvorena svima jednako. Štoviše, ankete su još uvijek otvorene – anketa 2 i anketa 1.

  Svim kandidatima na lokalnim izborima želimo puno sreće!

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog