Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U katedrali u tijeku sanacija oštećenja od kapilarne vlage


  U đakovačkoj katedrali u tijeku su radovi na sanaciji oštećenja žbuke i oslika na parapetnom dijelu zidova nastalih uslijed kapilarne vlage. Građevinski dio radova izvodi Akropola, a trebali bi, kako ističe voditelj Mato Leko, biti gotovi do 20. svibnja.
  “Ono što mi radimo je obijanje dotrajale i oštećene žbuke, nakon toga premazivanje sa sredstvom za sprečavanje isoljavanja zida, a nakon toga se nanosi sanisil špric koji služi kao vezivo između podloge i sanacijske žbuke na koju ide još završna žbuka kao temelj za oslikavanje”, pojašnajva Leko ističući da se koriste materijali koji su najsličniji korištenima pri izgradnji katedrale.

  Obnova oslika povjerena je restauratorskom obrtu “Mural” Marka Buljana iz Čepina koji ističe da su već počeli konzervatorsko-restauratorski radovi na stupovima katedrale i kamenim elementima.

  “Nakon što se završe građevinski radovi dolazi do ponavljanja šablonskog oslika koji je bio izvorno napravljen. Sada trenutno čistimo stara naličja koji su neadekvatno naneseni i nisu primjereni za ovakvu vrstu građevine i sve ćemo vratiti u izvorno stanje”, dodaje Buljan najavljući da bi konzervatorsko-restauratorski radovi trebali biti gotovi do 20. lipnja.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog