Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Obilježavanje Dana progona u Krndiji

    U organizaciji Njemačke zajednice – Udruge Podunavskih Švaba sutra će u Krndiji biti obilježen Dan progona. Taj dan se obilježava, kako ističe predsjednik Vilim Haas, kao dan sjećanja na sve zatočene i stradale u logoru u Krndiji koji su protjerani sa svojih ognjišta.
    “Tijekom postojanja tog radnog logora bilo je oko 3.600 zatočenika, a 370 ih je umrlo u logoru. U logoru su mahom bile žene, djeca i starci, odnosno radno nesposobni, bio je to logor za sve one nepodobne, ali nisu bili samo Nijemci iako je većina bila upravo Nijemaca koji su kasnije deportirani u zapadne zemlje”, pojašnjava Haas.
    Program obilježavanja Dana progona u Krndiji počinje u 18 sati misom, nastavlja se u 19,00 sati na mjesnom groblju gdje će biti održana prigodna komemoracija uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća i prigodni program učenika Gimnazije Antuna Gustava Matoša.
    U 20,00 sati u auli Gimnazije održat će se predavanje i izložba o životu Nijemaca – Podunavskih Švaba u Đakovštini prije i nakon II. Svjetskog rata s osvrtom na vrijeme postojanja radnog logora Krndija, a bit će upriličen i razgovor učenika s preživjelim zatočenicima logora.
    “Krndija je protjerana u jesen 1944. godine i onda se to polako, kako je stizalo oslobođenje, tako su i ovi bili protjerivani, pa takve slučajeve imamo i u Valpovu, Gakovu, uglavnom tamo gdje su bili ti logori. Centralna proslava za ovo područje bit će u Valpovu 12. svibnja, a očekuje se i izaslanik njemačkog veleposlanika…”, ističe Haas.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog