Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Web anketa: Što mislite o „lex Agrokoru”?

  Hrvatski sabor donio je u četvrtak većinom glasova, s 83 glasa ‘za’, 46 ‘protiv’ i dva suzdržana, Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, tzv. lex Agrokor. Zakon koji će omogućiti postupak izvanredne uprave u poduzećima kojemu obveze iznose više od 7,5 milijardi kuna te ima više od 5000 zaposlenih, dijelom je izmijenjen s obzirom na to da su prihvaćena tri amandmana Kluba zastupnika HDZ-a koje je premijer Andrej Plenković dijelom najavio tijekom jučerašnje rasprave, kao i jedan HNS-ov. Ostalih pet amandmana HNS-a je odbijeno, pa je HNS na kraju glasovao protiv zakona, jednako kao i SDP, koji s druge strane uopće nije želio glasovati o HNS-ovim amandmanima, piše vecernji.hr.

  Glavna promjena na osnovi tih amandmana omogućit će da kreditor, koji nakon aktivacije spomenutog zakona kreditira koncern kako bi sustav mogao normalno funkcionirati, ima prednost u naplati svih potraživanja pa i u eventualnom stečajnom postupku ako ne uspije proces izvanredne uprave, odnosno ako ne dođe do nagodbe između vjerovnika. Taj prijedlog, prema kojemu će budući kreditor biti zaštićen na najvišoj razini, nije se svidio SDP-u.

  Zakon je to koji bi funkcionirao godinu dana. Činjenica je da država tim Zakonom želi zamrznuti sve u Agrokoru na godinu dana i u tom razdoblju počistiti što se da počistiti te rješiti stanje u Agrokoru i vratiti ga na tržište kao jednu zdravu kompaniju, piše dnevnik.hr. Zamrzavanje i obustava naplata na godinu dana zapravo bi značile tri stvari: obustavljanje aktiviranja zadužnica, obustavljanje naplate kamata i obustavljanje naplate glavnica. Naime, obustavilo bi se sve ono što opterećuje dobavljače, pogotovo male dobavljače te bi se na tako mogao osigurati dotok novca dobavljačima, koji bi mogli ulaziti u trgovačke lance, trgovački lanci bi mogli proizvoditi i možda čak izvoziti. Ključnu ulogu ima sama država, odnosno izvanredni povjerenik, koji će imati sve ovlasti stečajnog upravitelja, u svemu osim samom imenu. On bi trebao koordinirati sve te silnice, od dobavljača, do banaka.

  [socialpoll id=”2433119″]

  Foto: Facebook

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog