Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Prof. Fuller: “Teatar nas uči što znači biti ljudsko biće”


  Deseti Međunarodni festival kazališnih akademija u Đakovo je privukao mlade studente i njihove profesore iz nekoliko europskih zemalja, ali i Sjedinjenih Američkih Država.
  Studentima je to, kako ističe Adrian Bagarić, student lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, prigoda da se međusobno upoznaju, ali i druge metode rada.
  “To je festival u kojem je naglasak na radionicama, suradnji više različitih akademija diljem Europe, a ove godine nam se i Amerika pridružila, a generalni koncept je da se studenti različitih akademija druže, gledaju kako netko drugi to radi, kako se sve gluma može raditi, na koje sve načine i radionice koje drže različiti profesori su zapravo dio reprezentativni nekog njihovog sistema….. Tako da je u tome čar Dioniza, da upoznamo jako puno drugačijih ljudi, da upoznamo druge metode…”, dojmovi su mladog studenta koji ističe i “Đakovo kao grad koji ima dušu”.
  Među sudionicima ovogodišnjeg Dioniza je i profesor Ivan Fuller iz Sjedinjenih Američkih Država koji je, nakon prošlogodišnjeg iskustva kao profesor-predavač, ove godine doveo i 14 studenata na festival.
  “Sviđa nam se grad, atmosfera, prijateljsko okruženje, dobra hrana, a posebno umjetnici-kazalištarci koji slave taj veliki dar da možemo podariti svijetu, pomažući mu da uči kroz kazalište. Kazalište je uvijek refleksija društva, pokazuje nam stvarnu sliku svijeta, i mislim da, ako ispričamo dobru priču, ljudi onda mogu razumjeti važnost onoga što se događa u svijetu, bolje nego kroz čitanje novina koje daju samo činjenice. Teatar nas uči što znači biti ljudsko biće…”, kaže dr. Fuller.

  Ocjenjujući dosadašnji tijek festivala, profesor Robert Raponja, inicijator i producent Dioniza, ističe da je Đakovo idealan domaćin.
  “Da nije Đakova ne znam da li bi Dioniz opstao tako da je zajednička sinergija Umjetničke akademije i Đakova ono što čini ovaj festival posebnim i toliko mladosti kada se skupi u Đakovu odjedanput zaživi grad. To pokazuje i dolazak na predstave Đakovčana koji, vjerujem, vole kazalište i da žele imati što više kulturnih zbivanja u gradu”, izjavio je Raponja.

  I za Joška Ševu, s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, umjetničkog voditelja ovogodišnjeg Dioniza, Đakovo ima centralno mjesto kada je riječ o onima koji su značajni za festival.
  “Đakovo svakako ima centralno mjesto jer je Đakovo svojom ljubavlju, svojom toplinom pa i svojom logistikom pružilo sve da ovaj festival zaista živi i da bude ovakav kakav je”, navodi Ševo.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog