Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Što se događa u osječkoj akademskoj zajednici?

  Ovih dana u redakcije slavonskih medija, među kojima je i Radio Đakovo, stigao je anonimni dopis pod naslovom “Sloboda Strossmayeru – Nakon Zagreba na redu i Osijek: Rektor i dekani privatiziraju Sveučilište”.
  Autor, ili autori teksta na jednoj kartici, pozivajući se na neslužbene informacije, upozoravaju da je “skupina dekana kojima na proljeće istječe drugi mandat pod vodstvom rektora krenula u izmjene Statuta Sveučilišta, točnije u izmjenu odredbe koja govori o kumulaciji mandata”. Radi se, kako stoji u tekstu, o dekanima kojima istječe drugi mandat i koji se u regularnoj situaciji ne bi više mogli kandidirati, a promjenama Statuta osigurali bi si neograničeni broj mandata”.
  U oči, kako se navodi dalje u nepotpisanom tekstu, upada i tajming “udara”, odnosno vrijeme lokalnih i sveučilišnih izbora, jer, kako stoji, radi se o trećini glasova u Senatu koji bira novog rektora.
  “Kome je u interesu da osigura glasove ovih dekana? Čiji su to ljudi?”, pitaju se autori pisma upućenog medijima od kojih se moli pomoć u “ovoj akciji spašavanja osječkog Sveučilišta od samovolje i privatizacije te daljnjeg urušavanja kvalitete studiranja”.

  Tragom tog dopisa, još jučer smo se obratili Uredu rektora za komentar, ali očitovanje još nismo dobili, a o ovome će sutra raspravljati i Odbor za statutarna pitanja osječkog Sveučilišta, izvijestio nas je prof. dr. Mario Vinković, prorektor za nastavu i studente i predsjednik Odbora.
  O tome se čeka i očitovanje studenata, odnosno Studentskog zbora, čiji predsjednik Nikola Tufeković, najavljuje Skupštinu studenata prije sjednice Senata koja je zakazana za utorak, kada bi se trebalo odlučivati o izmjenama Statuta.

  U međuvremenu, a zbog velikog zanimanja medija, o izmjenama Statuta osječkog Sveučiliišta, ali u sklopu šire javna rasprave, očitovali su se i studenti.
  U dijelu primjedbi i prijedloga koji se odnose na odredbe o trajanju mandata dekana navodi se da se Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku izričito protivi predloženim izmjenama članaka 95. i 109. Statuta Sveučilišta. Studenti smatraju da su predložene izmjene Statuta Sveučilišta kojima bi se omogućio neograničen broj mandata čelnika sastavnica u potpunosti neprihvatljive.
  “Smatramo da je potrebno držati se odredbe o ograničenom broju mandata koja onemogućava izbor kandidata u više od dva uzastopna mandata kako bi se prevenirala neograničena vlast kao i stvaranje utjecaja i lobija prouzrokovana dugotrajnim i neograničenim obnašanjem iste funkcije”, smatraju predstavnici Studentskog zbora osječkog Sveučilišta ističući da “Senat treba zauzeti jasan stav o tome da je omogućavanje neograničenog broja mandata čelnika sastavnica Sveučilišta nadasve suprotno duhu demokracije koji je imperativ modernog sveučilišta i koji Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku uzdržava i njeguje”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog