Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “SOS – narukvica nade” za starije i osamljene osobe

  Udruga za psihosocijalne potrebe Amadea, u sklopu koje djeluje Dnevni boravak za starije osobe, uvodi novu socijalnu uslugu kroz projekt “Zajedno na putu života” Halo pomoć: SOS- narukvica nade. Ta usluga, kako pojašnjava voditeljica sestra Natalija Fadiga, pomaže osamljenim starijim osobama u kriznim situacijama ili teškoćama poput pada ili nekoj drugoj ugroženosti u kući, a koje ne mogu sami otkloniti.
  Pripreme za projekt “Zajedno na putu života”, koji traje godinu dana, počele su još u studenome prošle godine, a kroz projekt su zaposlene dvije osobe koje su u službi osamljenih i starijih korisnika pomažući im u kućanskim poslovima koje ne mogu sami obavljati, ističe sestra Natalija.
  “Projektom je ukupno obuhvaćeno 30 korisnika od kojih je 20 u programu pomoć u kući, a 10 osoba će dobiti socijalni uređaj, odnosno SOS narukvicu kojom će moći alarmirati njihovu potrebu i spojiti ih s osobom koja im može pomoći”, kaže sestra Natalija.
  “Starija osoba koja je dio ovog projekta može biti udaljena od telefona, fiksnog ili mobilnog, na ruci će nositi narukvicu na kojoj piše “SOS”i postoji tipka koju će pritisnuti u trenutku potrebe , a ta tipka je priključena na socijalni uređaj koji alarmira osobu, odnosno uspostavlja vezu s osobom i njezinim brojem koji je ranije memoriran u uređaju. Na taj način ostvaruje se veza, odnosno kontakt s osobom koja im miže pomoći”, pojašnjava način funkcioniranja SOS narukvice sestra Natalija.
  Projekt se sufinancira sredstvima Ministarstva demografije, mladih i socijalne politike, a nabavljeno je deset uređaja koje će dobiti korisnici kojima je to najpotrebnije, a uteđaje mogu nabaviti i drugi zainteresirani, dodaje voditeljica Udruge Amadea.
  “Mislimo da je važno informirati javnost, odnosno starije osobe koje su u potrebi, a također i rodbinu, prijatelje, znance i lokalnu zajednicu o mogućnostima bolje brige i pažnje za starije osobe nabavkom ovog uređaja”, zaključuje sestra Natalija Fadiga ističući da je SOS narukvica nade pogodna i kao poklon starijim osobama umjesto nekih manje potrebnih i prolaznih vrijednosti.
  “Uz takav dar, starije i osamljene osobe osjećat će se sigurnije jer će im se, u slučaju potrebe, brzo moći pomoći”, navodi sestra Natalija dodajući da je projektom predviđena i kampanja kojoj je cilj senzibilizirati širu javnost za starije i osamljene osobe, posebno one o kojima nema tko brinuti.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog