Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Platile prekvalifikaciju i ne mogu na stručno osposobljavanje


  “Nedavne izmjene Zakona o poticanju zapošljavanja diskriminirajuće su i putna su karta mladima da napuste Hrvatsku”, konstatirao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Zoran Vinković.
  Posebno je kritizirao mjeru stručnog osposobljavanja jer taj zakon, kako je rekao, diskriminira sve one starije od 30 godina.
  “Imamo slučajeve da su građani išli na prekvalifikaciju, da su tu prekvalifikaciju platili iz vlastitog džepa, da su si time htjeli osigurati svoje radno mjesto i zaposlenje, međutim, upravo stupanjem na snagu ovoga zakona su izbačeni uopće iz mogućnosti da se prijave na stručno osposobljavanje”, pojašnjava gradonačelnik Vinković.
  Također, kozmetičkim izmjenama tog istog zakona uoči lokalnih izbora, kako navodi dalje Vinković, onemogućeno je jedinicama lokalne samouprave da na stručno osposobljavanje prime više mladih nezaposlenih.
  “Ovim izmjenama zakona taj broj se smanjio za 1000 posto i sada se može u odnosu na broj zaposlenih primiti samo deset post. Po prijašnjem zakonu Grad je mogao iamti 30 vježbenika, a po novome samo tri. Na taj način ta mjera pokazuje da je napisana na brzinu i nestručno”, tvrdi gradonačelnik tražeći hitnu izmjenu diskriminirajućih odredbi Zakona o poticanju zapošljavanja koje se odnose na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.
  Zoran primjer takve diskriminacije je naša sugrađanka Marija Jacek koja je završila prekvalifikaciju za farmaceutskog tehničara i koja, kako kaže, zbog te mjere nema pravo odraditi stručno osposobljavanje, odnosno ne može položiti državni stručni ispit kako bi dobila licencu za rad.
  “Evo, krenuli smo s peticijom koja će se potpisivati u svim gradovima, a tražimo izmjenu te odredbe”, kaže Jacek, a sličnu priču ima i Sanja Tomić koja je, kako kaže, poslušala svog savjetnika na Zavodu za zapošljavanje i odlučila se za prekvalifikaciju za farmaceuta. Ni ona ne krije svoje ogorčenje jer je, kako tvrdi, prevarena.
  “Te prekvalifikacije su bile strašno skupe, mi smo se željele dodatno školovati da nađemo bolji posao, platili smo 12.000 kuna i to je veliki novac da bismo to samo tako pustili”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog