Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Mladi biolozi i Univerzal u suzbijanju štetnika

  Skupina učenika biologa Srednje strukovne škole Antuna Horvata; Katarina Knol, Matej Ivić, Morena Vučković i Luka Kovačević, uočila je početkom godine na stablima gledičije (lat. gleditsia triacanthos) u školskom vrtu, ali i u Radićevoj ulici, invazivnog kukca (lat. megabruchidius tonkineus) koji predstavlja opasnost za biljni svijet. Partnera u sprječavanju njegova rasprostranjivanja mladi su biolozi pronašli u Univerzalu, gdje je prošlog tjedna održan sastanak s direktorom tvrtke Milom Kaseljom i predsjednikom Gradskoga vijeća Đakova Goranom Soldom, navodi se u priopćenju.
  “Nametnik koji se zavlači u mahune gledičije, koja je nalik bagremu, potječe čak iz Vijetnama, a u naše je krajeve stigao iz sjevernijih zemalja – Njemačke, Švicarske i Mađarske. Otporan je, preživljava u svim vremenskim uvjetima, nema prirodnih neprijatelja i mogao bi se ubrzo lako udomaćiti u agroekonomski važnim kulturama mahunarki poput graha i graška, pa čak i uzrokovati alergije”, pojasnili su mentori učenika Ivan Kurtek i Antonija Barišić Jaman.
  Zanimljivo je da kukac bez problema može preživjeti u otpadu u kontejnerima, gdje se hrani ostacima hrane, a uništit se može jedino skupljanjem i spaljivanjem mahuna.
  Čelnici Univerzala obećali su učenicima pomoć komunalnih djelatnika u uklanjanju mahuna sa stabala gledičije u školskom arboretumu, ali i s drveća u Radićevoj ulici te najavili da se gledičija više neće saditi u gradu.
  U tom kontekstu navodi se i slučaj šimširovog moljca koji je uništio gotovo sav šimšir u gradu zbog čega Univerzal, kako se navodi u priopćenju, obavlja njegovo uklanjanje s preostalih lokacija.

  Foto:Univerzal

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog