Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Lozičin Križni put u katedrali kulturni je biser”


  U Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera sinoć je održan prigodni program pod nazivom “Korizma i umjetnost” u sklopu kojega su predstavljene dvije knjige; knjiga Mirka Ćurića
  “Križni put u Strossmayerovoj katedrali akademskog slikara Luje Lozice” i knjiga Tomislava Žigmanova “O čuj, puče” s tridesetak haiku pjesama.
  Govoreći o Križnom putu akademskog kipara Luje Lozice, koji je šezdesetih godina postavljen u Strossmayerovoj katedrali, Mirko Ćurić kazao je da je riječ o “maloj kulturnoj tajni, ali i kulturnom biseru u Đakovu koji slabo primjećujemo”.
  “Katedrala je velika, freske i kipovi su veliki i taj križni put je u drugom planu, postaje su postavljene blizu jedna drugoj tako da se ne može dobiti ta pojedinačna dimenzija tog križnog puta”, pojašnjava Ćurić ističući da je Lujo Lozica vrhunski kipar čije skulpture se nalaze u cijeloj Europi, a značajan je i kao ilustrator knjiga. “Njegov Križni put trebali bismo malo više pokazivati kao još jednu kulturnu vrijednost u našem gradu”, zaključuje Ćurić dodajući kako se priča o Križnom putu u đakovačkoj katedrali počela raspletati i nakon gostovanja kipara Lozice u jednoj emisiji Radio Đakova.
  Nadbiskup Marin Srakić ocijenio je da je “kameni Križni put Luje Lozice u đakovačkoj katedrali remek djelo i dokaz da se umjetnički stilovi mogu miješati”. Ipak, podsjetio je i na nevjericu i nezadovoljstvo mnogih kada je taj Križni put 1968. godine postavljen u katedrali.
  “Vjerujte, više od 90 posto ljudi je tada bilo nezadovoljno, počevši od mene, i pitali smo se što to ima raditi u đakovačkoj katedrali koja blista u ljepoti. Čudili smo se dr. Rogiću koji je odlučivao o tome… Međutim, vjerujte, sada kada to promatram obistinilo se ono Isusovao ” …Ako ove ušutkate, progovorit će kamenje”, priznao je nadbiskup Srakić istaknuvši da “Isusovom boli prikazanoj u kamenu Lozica pokazuje dubinu svoje duše”.
  “Moramo se osloboditi onih predrasuda da se ne smije stil u stil ubacivati, spajati. Naprotiv, povijest umjetnosti pokazuje da se itekako stilovi spojiti, a to pokazuje i ovaj Križni put u đakovačkoj katedrali”, zaključio je nadbiskup Srakić.

  Osim predstavljanja dviju knjiga, sinoć je u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera otvorena i izložba slika akademske grafičarke Antonije Gudelj. O njezinu radu govorili su Zlatko Kozina i Ivan Stipić, a sama autorica istaknula je koliko joj je važna ta duhovna dimenzija stvaralaštva.
  U glazbenom dijelu programa nastupio je Zbor bogoslova pod ravnanjem maestra Ivana Andrića.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog