Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I Vinković za ozakonjenje neradne nedjelje

  Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković podržao je inicijativu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za ozakonjenje neradne nedjelje, odnosno za “očuvanje nedjelje u njezinom povijesnom značenju, kao neradnoga dana koji pruža prigodu za obiteljsko okupljanje”.
  “Nema ekonomskog ni socijalnog opravdanja za rad nedjeljom posebno stoga što se primjerice zarada ostvarena taj dan u svim hrvatskim trgovinama može preraspodijeliti i nadoknaditi tijekom tjedna. Ujedno, nedjelju ne karakteriziraju samo vjerske službe već i niz različitih društvenih i obiteljskih aktivnosti, među kojima i onih s vjerskim predznakom”, ističe gradonačelnik u priopćenju navodeći da niti jedan drugi dan ne može zamijeniti nedjelju koja je po tradiciji hrvatskog društva “dan odmora, dan za obitelj, dan za Boga”.
  Vinković također navodi da rad trgovina nedjeljom nije prijeka potreba, jer sve što se kupuje u nedjelju može se kupiti i u ostale dane u tjednu. “Deklarativna zaštita koju uživaju radnici zaposleni u trgovini nije jamac njihovih zakonima i Ustavom zajamčenih prava, čega smo svi u Hrvatskoj svjesni”, kaže gradonačelnik Vinković podsjećajući na svoju odluku od 29. prosinca 2003. prema kojoj je Grad Đakovu bio jedini grad u Hrvatskoj koji je jasno postavio zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanima, što, kako kaže, odražava i njegovo današnje mišljenje o ovoj problematici.
  “Hrvatska radnička obitelj jezgra je našeg društva i njenim razaranjem, a rad nedjeljom to čini, razara se i država u cjelini, te time postajemo društvo bez identiteta i bez tradicije”, zaključuje u priopćenju gradonačelnik Vinković pozivajući se i na encikliku Lava XIII koji utvrđuje “pravo radnika na udruživanje, pravo na ograničenje radnih sati, pravo na pravednu plaću i pravo na vjeru”, a upravo to pravo na vjeru, konstatira Vinković, “u sebi nosi pravo na na neradnu nedjelju”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog