Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Francem: “Kultura u Đakovu je podređena banalizaciji i društvu spektakla”

  Pedesetak Đakovčana okupilo se na sinoćnjoj prvoj tribini đakovačkog Ogranka Matice Hrvatske na kojoj su sudionici pokušali odgovoriti na pitanje “Što je/će nama kultura?”.
  Ciklusom “Đakovačkih tribina” Matica hrvatska, kako je najavljeno, nastoji propitivati, ali i obogatiti društveni, odnosno kulturni život u gradu.
  “Đakovačke tribine u organizaciji Matice hrvatske organiziraju se da bi se obogatila kulturna scena javnog dijaloga, javnog iznošenja mišljenja o kulturi, znanosti, društvu u Hrvatskoj pa i u našoj regionalnoj sredini”, pojasnio je inicijator i moderator Robert Francem pojašnjavajući dva dominirajuća značenja pojma “kultura”.
  “Prvenstveno, to je kultura kao sveukupnost društvenog, duhovnog i materijalnog dobra nekog prostora i u principu se s tim izravno suočavamo u svakodnevnici našoj đakovačkoj kroz različite manifestacije, kroz politiku….. Međutim, problem je u tome što postoji onaj drugi pojam kulture koji je uži, a on obuhvaća umjetničko stvaralaštvo, dakle, isključivo duhovno stvaralaštvo. Vrlo često u Đakovu dolazi do kolizije jednog i drugog pojma i onda ljudi znaju pristupiti ovom užem pojmu kulture s predrasudama”, ističe Francem dodajući da je Đakovčanima kultura potrebna jer je ona duhovno bogatstvo.
  “Duhovno bogatstvo nije isključivo osjećaj, sentiment, nego je tu i racio u pitanju koji onda budi čovjeka iz svakodnevnog drijemeža i iz toga razloga kultura je obvezno potrebna kao izazov”, zaključuje Francem.
  “Kultura u Đakovu je izazov zato što je podređena trenutno banalizaciji, čini mi se, banalizaciji i društvu spektakla i potrošačkom društvu. I to je možda najveći izazov i problem kulture, jer ta vrsta odnosa prema drugom biću, prema društvu, taj površni, kako bismo rekli, spektakularni odnos je površan i to je najveći problem”, odgovor je Francema na izravno pitanje o stanju u đakovačkoj kulturi.
  Dodaje također da se u Đakovu izdvaja dovoljno novca za kulturu, međutim, kako tvrdi, “ta izdvajanja za kulturu mogla bi se preusmjeravati na nešto drukčije načine, možda poticajnije”.
  Uz moderatora i inicijatora “Đakovačkih tribina” Roberta Francem, o pojmovnom određenju kulture u širem i užem smislu, aktualnom trenutku osječke, a dijelom i đakovačke kulture, pojedinim područjima kulturnog djelovanja, politici i izdvajanju za kulturu, kao i odnosu medija prema kulturi te drugim aspektima kulturnog djelovanja govorili su: Igor Gajin, Ivana Đerđ Dunđerović i Igor Loinjak.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog