U đakovačkoj ispostavi Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije evidenirano je 65 osoba koje su došle u doticaj s trihineloznim mesom, a njih 27 pokazalo je kliničku sliku bolesti, doznajemo od dr. Tomislava Dijanića koji ističe da su dvije osobe završile na bolničkom liječenju.
“Do epidemije je došlo ingestijom suhomesnatih proizvoda u kojima su nađene ličinke trihinele, a u pitanju su suhomesnati prozvodi od divljači”, pojašnajva dr. Dijanić.
“Simptomi su prepoznatljivi, a nakon konzumacije dan do dva počinju bolovima I grčevima u želucu, mučninom, proljevom, eventualno opstipacijom, a nakon otprilike tjedan dana dolazi do druge faze bolesti, odnosno dolazi do otoka na licu, crvenila očiju, visoke temperature, bolova u mišićima ….”, ističe dr. Dijanić navodeći da oporavak ovisi o izloženosti broju ličinki, a može potrajati nekoliko mjeseci.
Zaraženo meso potrebno je uništiti.