Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovački Zavod HAZU organizira simpozij o demografskom umiranju Slavonije, Baranje i Srijema

  Jedna od prvih aktivnosti nedavno ustanovljenog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Đakovu bit će organizacija simpozija o demografskom egzodusu i umiranju Slavonije, Baranje i Srijema, doznajemo od upravitelja Zavoda profesora Pere Aračića.
  “Svakodnevno slušamo o tisućama odlazaka ljudi iz istočne Hrvatske, naše Slavonije, Baranje i Srijema, trbuhom za kruhom tražeći svoje mjesto pod nebom. O tome se dosta govori, a mislim da treba podsjetiti da su i biskupi Slavonske metropolije prošle godine u ožujku izdali svoju poslanicu upravo o toj problematici, odnosno o siromaštvu i demografskom slomu Slavonije, Baranje i Srijema”, pojašnjava Aračić.
  U organizaciju simpozija, kako očekuje, trebalo bi se uključiti svih pet slavonskih županija, 19 gradova s ovog područja, HAZU i njezini slavonski zavodi, Institut Ivo Pilar, visokoškolske ustanove odnosno Poljoprivredni, Ekonomski, Filozofski fakultet, KBF Đakovo, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Požeška biskupija, Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo znanosti, i druge institucije i stručnjaci koji će govoriti o različitim aspektima te problematike.
  “Simpozij bi se trebao održati krajem studenoga ili početkom prosinca, a očekuje se da će to biti poticaj da se na jedan temeljit i sustavan način promišlja o tom fenomenu koji nam se događa, a to je da su nam prazni prostori, prazne kuće, nemamo radne snage i, ako ovako ostane u sljedećih dvadesetak godina, bit ćemo u još goroj situaciji jer ono što se danas ne rodi nemamo za dvadeset godina ni završenih fakultetlija ni znanstvenika ni društvenih radnika, nikoga…”, rezignirano zaključuje upravitelj Zvoda HAZU u Đakovu.
  No, prije organizacije ovog simpozija, kako ističe profesor Aračić, potrebno je završiti konstituiranje Zavoda HAZU u Đakovu, odnosno imenovati Upravno vijeće kojega čine predstavnici osnivača, a to su: Osječko-baranjska županija, Brodsko-posavska, Grad Đakovo, Grad Slavonski Brod.
  Đakovački Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU smješten je u Središnjoj fakultetskoj i nadbiskupijskoj knjižnici.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog