Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Građevinski sektor ostaje bez radnika

  Slavonski građevinski sektor, koji je među prvima osjetio krizu 2008. godine, ostaje bez kvalificirane radne snage.
  “Mnogi građevinari su 2008. godine su došli u krizu, građevinske firme su se polako raspadale , odlazile u stečaj, nestajale su, a ljudi su, s obzirom da nije bilo posla u građevinarstvu, tražili izlaze, a izlaz su vidjeli ili u promjeni zanimanja ili odlazak u inozemstvo pa je tako otišao veliki broj zidara, tesara, armirača….”, ističe Niko Grbeša, vlasnik Akropole, jedne od rijetkih prostalih građevinskih tvrtki u Đakovštini.
  Osim odlaska radnika u inozemstvo, drugi problem je što na tržište rada ne dolaze novi školovani građevinari jer građevinska zanimanja nisu atraktivna i zanimljiva učenicima, pojašnjava Grbeša.
  I roditelji i njihova djeca žele bolje škole, gdje se manje radi i zato nema školovanih zidara i drugih zanimanja, a od nekadašnjeg broja građevinskih radnika, kako procjenjuje Grbeša, u sektoru ih je ostalo 60-ak posto.
  “Taj se problem ne može riješiti preko noći, rješenja nisu ni laka ni jednostavna, za obnoviti novu bazu novih radnika to je proces, a ne znam ni da je uvoz rješenje, jer odakle ćemo uvesti te radnike…”, pita se Grbeša.
  Iako ima upita građevinara za novim radnicima, u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata već godinama bilježe slabije zanimanje za građevinska zanimanja, doznajemo od ravnatelja Mirka Ćurića.
  “Već godinama imamo slabije zanimanje učenika za građevinska zanimanja, tako da smo od nekih zanimanja, poput tesara, i odustali. Danas imamo samo 9 učenika zidara i neka druga zanimanja u malom broju, recimo 12 stolara, ali ne zato što mi to ne bismo željeli jer imamo i uvjete, kadar i dozvole za ta zanimanja, čak i preporuku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji daje i stipendije, međutim, jednostavno nema interesa”, kaže ravnatelj Ćurić dodajući da i mnoge firme nude mogućnost naukovanja i stipendiranja za građevinska zanimanjima.
  Stoga bi, smatra Ćurić, roditelji trebali poslušati preporuke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o odabiru deficitarnih zanimanja u kojima se neće čekati na posao, a takva zanimanju su upravo ova građevinske struke.
  “Hoće li se što promijeniti na upisu ove godine vidjet ćemo, mi bismo voljeli jer bismo u tom slučaju otvorili i nova zanimanja poput tesara, keramičara ili neka druga koja su tražena, nažalost više vani nego kod nas, jer tržište određuje što ćemo zapošljavati, a upravo bi o tome i roditelji i učenici trebali voditi računa pri upisu”, sugerira Ćurić.
  No, u građevinskom sektoru još uvijek se ne događaju neke bitnije promjene, zaključuje vlasnik Akropole Niko Grbeša.
  “Bit će bolje kada budemo mogli prodati kvadrat žbuke umjesto po 40 za 60 kuna ili kada budemo mogli sat radnika prodati umjesto sadašnjih 50 bruto da bude, kao što je to normalno, barem 70 ili 80 kuna i onda će biti bolje i moći ostati malo i za akumulaciju, a ne da sve ide za obaveze i onda nema novaca za zanavljanje opreme…”, zaključuje Grbeša.

  Foto:Ilustracija

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog