Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovački lipicanci motiv poštanske marke

  Tijekom 2016. godine Državna ergela Đakovo i Lipik je u suradnji sa Hrvatskom poljoprivrednom agencijom napravila podlogu za uvrštavanje lipicanaca kao motiva za izradu poštanskih maraka u Republici Hrvatskoj.
  Ideja je potaknuta iz ergele, a temeljena je, kako pojašnjava ravnatelj Nidal Korabi, na dugotrajnoj tradiciji uzgoja lipicanaca, nastanku lipicanske linije Tulipan na tlu Republike Hrvatske, postojanju najvećeg privatnog uzgoja lipicanaca u Europi koji je u značajnoj mjeri ušao u srž folklorne i kulturne baštine Slavonije, kao i postojanje dvije državne ergele lipicanaca.
  Tako je Povjerenstvo za izbor motiva poštanskih maraka informiralo ergelu kako će se tematika lipicanca uvrstiti u program izdavanja poštanskih maraka RH za slijedeću godinu.
  “Upravo radi velike povezanosti lipicanaca i Slavonca, bila je i neizbježna njegova prožetost u narodnim običajima, pjesmama i folklornim manifestacijama, što danas lipicanca čini simbolom kulturne baštine Slavonije, ali i neizmjernim nacionalnim bogatstvom Republike Hrvatske, na što svi trebamo biti ponosni. Ovo je još samo jedan korak u našem nastojanju da se značaj i svijest o važnosti lipicanaca podigne na novu razinu, ne samo sa stajališta ergele, već cijelog zemaljskog uzgoja. U protekloj godini puno smo radili na zaštiti lipicanca na nacionalnoj razini i uspjeli smo dobiti preventivnu zaštitu uzgoja u državnim ergelama. Odmah smo nakon toga nastavili naš rad sa stručnim timom Ministarstva kulture u prepoznavanju tradicije uzgoja lipicanaca kao trajnog kulturnog dobra u RH, kako u ergeli, tako i u zemaljskom (privatnom) uzgoju. Vjerujemo da će stručne službe prepoznati ovu jedinstvenost i odobriti naš prijedlog, što će biti velik iskorak za sve uzgajivače lipicanaca u Hrvatskoj”, zaključuje ravnatelj Korabi.

  Foto: S. Butković

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog