Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Uređenje Jošave kao zajednički projekt svih općina Đakovštine?

  Još prošle godine Općina Viškovci, kako doznajemo od vijećnika Željka Gudelja, uputila je službenu inicijativu Gradu Đakovu da uređenje Jošave kao sportsko-rekreacijsko-zabavne zone bude zajednički projekt svih zainteresiranih jedinica lokalne samouprave s područja Đakovštine.
  “Namjera je aktivirati Grad i sve zainteresirane općine kako bi se ta ideja realizirala jer smo svjedoci u zadnje vrijeme da takvi projekti u kojima sudjeluje više zainteresiranih subjekata, jedinica lokalne samouprave, udruga, bolje prolaze kod nominiranja za sredstava EU”, navodi Gudelj.
  Kroz taj zajednički projekt bilo bi moguće iskoristit i pogodnosti koje pruža činjenica da područje Đakovštine spada u kategoriju potpomognute državne skrbi, pojašnjava Gudelj. “Projekt iza kojega bi stalo više općina i Grad Đakovo i drugih udruga kroz LAG Strossmayer, koji preferira takve projekte, treba pokrenuti s mrtve točke. To nije mali projekt, nije investicija kratkog daha i zbog toga treba uključiti Grad i sve općine i druge zainteresirane subjekte”, kaže Gudelj ističući da je ta ideja uređenja Jošave kao rekreacijsko-zabavne zone predviđena i u Prostornom planu Općine Viškovci. U razradu bi se, kako dodaje, trebala uključiti i struka.
  Komentirajući inicijativu Općine Viškovci đakovački gradonačelnik Zoran Vinković tvrdi da nikakvi materijali nisu stigli na adresu Grada Đakova te da ideja o uređenju Jošava kao sportsko-rekreacijske zone nije ništa novo.
  “Grad Đakovo je još 2005. godine, kada je usvojen Prostorni plan i GUP, tu zonu od gotovo 90 hektara predvidio za sportsko-rekreacijske sadržaje, a dio od 150 metara od jezera prema županijskoj cesti označen je kao građevinska zona”, pojašnjava gradonačelnik.
  S tim u vezi, kako ističe gradonačelnik, najveći je problem zemljište.
  “Prihvaćam, dakle, inicijativu Općine Viškovci i smatram da je dobro da se što više jedinica lokalne samouprave uključi u taj projekt s obzirom da postoji i ta druga viškovačka strana koja ne bi trebala ostati izvan takvog projekta. No, smatram, najveći problem je upravo što je to državno poljoprivredno zemljište i da od 2005. godine država još uvijek nije riješila, nije prepisala, bez obzira što je u građevinskoj zoni, to zemljište u vlasništvo Grada Đakova, a slično je i na drugoj strani i na tome treba, prije svega, poraditi”, tvrdi Vinković.
  Ta ideja, dodaje, može biti realizirana i kroz određene oblike javno-privatnog partnerstva, ali početak svega je rješavanje vlasništva nad zemljištem.
  “Najrealnije za početak je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i državu tu treba pokazati svoju dobru volju da pomogne, odnosno da kroz projekt Slavonija pomogne i Đakovu i drugim jedinicama lokalne samouprave, da pomogne Slavoniji, da se i na taj način razvija kontinentalni turizam, slično kao što je to na drugoj strani jezero Borovik”, navodi Vinković.
  Grad je već u nekoliko navrata upućivao zahtjeve nadležnim državnim tijelima da se riješi problem vlasništva nad zemljištem oko jezera Jošava s obzirom da je od posebnog interesa za Grad Đakovo. To je, kako zaključuje, prvi korak u realizaciji ideje uređenja Jošave kao sportsko-rekreacijske zone.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog