Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Rukomet: Noć muzeja – 0:1

  Sinoć je i u Muzeju Đakovštine obilježena Noć muzeja, koja je privukla šestotinjak posjetitelja. Tema ovogodišnje manifestacije bila je “Glazba i glazbenici i njihov utjecaj na društvo“ pa je tim povodom održana radionica za djecu pod nazivom “Kako nastaje glazba?”. Na radionici je govorio graditelj glazbala Marinko Žeravica, koji se time počeo baviti iz, kako kaže, čiste ljubavi prema glazbi i prema narodnom izričaju našeg podneblja. Žeravica se posvetio izradi vrhunskih tambura, iako izrađuje i gitare, a njegove instrumente uglavnom sviraju članovi tamburaških orkestara i polaznici glazbenih škola.
  „Glazba uvelike utječe na društvo, isto kao i mediji. Mediji su oni koji puštaju glazbu, a ta glazba koja se pušta djeluje. Poznato je da glazba s urednim ljestvicama opuštajuće djeluje na ljude, a ona koja ima svašta u sebi…ona djeluje i agresivno. Moramo razlikovati svjetove glazbe, da bismo nešto, ono što je za nas, prilagodili. Tako i klasika djeluje posebno, naš folklor isto djeluje posebno na sve nas…kao upaljač“ – rekao je Žeravica.
  U vrijeme kada je u Parizu počinjalo drugo poluvrijeme druge polufinalne utakmice Svjetskog rukometnog prvenstva i kada su mnogi još uvijek bili uvjereni u pobjedu hrvatskih rukometaša, otvorena je 7. samostalna izložba slika Marije Adrić Soldo “OGLEDI o samoPROMATRANJU”.
  „Ja se još jednom zahvaljujem likovnoj publici. Drago mi je da sam i ovoga puta napravila samostalnu izložbu u Đakovu, za svoje Đakovčane – nisu razočarali ni ovaj puta, bez obzira na to što je vani hladno i što je utakmica. Za sve one koji nisu stigli na otvorenje, izložba će tu biti još mjesec dana“ – istaknula je ova akademska slikarica.

  Rane nastale uslijed gledanja ponovljene snimke izvođenja sedmerca Zlatka Horvata, u posljednjim trenucima regularnog dijela spomenute utakmice, izliječila je hrvatska pjesnikinja i kantautorica Lidija Bajuk.
  „Ja ću vas provesti različitim hrvatskim krajevima, na svoj međimurski način. Volim reći da bez obzira na to što je Međimurje moj prvi zavičaj, ja se uvijek jako dobro osjećam tamo gdje ili dođem kao etnologinja istraživati ili sam na nekom proputovanju, a moj najveći i najljepši zavičaj su pjesme koje pjevam. Počela sam pjevati najprije radi sebe, a onda se dogodila jedna studentska, prijateljska publika koja me nagovorila da izađem iz studentske sobe“ – rekla je Bajuk na početku koncerta.


  U Spomen-muzeju biskupa Strossmayera ovogodišnja tema Noći muzeja obrađena je kroz predstavljanje glazbenog djela austrijskog skladatelja u Đakovu Johanna Petrusa Jakoba Haibela “Misa u B-duru za muški zbor i orgulje”. Isto tako, otvorena je izložba slika Ksenije Talijančić, a održane su i projektne radionice učenika Srednje strukovne škole Antuna Horvata na temu “đakovački velikani Sofija i Jakob Haibel“.

  Podsjetimo, Noć muzeja u Hrvatskoj se počela obilježavati 2005. godine na inicijativu Hrvatskog muzejskog društva, a ove godine je održana u više od 110 gradova i mjesta.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog