Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Mornareva žena” nastavak Rajzlove trilogije o Dragotinu, Đakovu i Slavoniji

  U nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika, sinoć je u Rock klubu King predstavljen treći roman Adama Rajzla “Mornareva žena”.
  O Rajzlovu dosadašnjem književnom radu i najnovijoj knjizi govorili su Mirko Ćurić, Vlado Filić, Vlasta Markasović i Livija Reškovac istaknuvši da je najnoviji roman dio njegove trilogije o Dragotinu, Đakovu i Slavoniji.
  “To je slika jednog našeg brdskog sela u Đakovštini u zadnjih sto godina, zajedno s njegovim ljudima i svemu onome što se događalo, a meni je upravo i zanimljiv taj tijek vremena koji pokazuje da ono što je nekada bilo jako važno sada više nije … i upravo o tome govori ovaj roman”, istaknuo je predsjednik Matice hrvatske Đakovo Vlado Filić.
  Rajzl je u svojim romanima, a to je pokazao i najnovijim, uspio afirmirati malo slavonsko selo Dragotin, naglasio je Mirko Ćurić.
  “Ono što je Rajzl uspio je jedna rijetkost, pokazao je da radnja može krenuti iz jednog zaista malog mjesta kao što je Dragotin i da taj Dragotin može prelamati ne samo živote ljudi koji žive u njemu nego, zapravo, i sudbinu jednog podneblja Slavonije pa i cijele Hrvatske i našega naroda i, unatoč svim nedaćama koje ti likovi doživljavaju, Dragotin je za Rajzla jedna posebna točka, jedan dokaz da se i u tako malom mjestu može živjeti i da u njemu postoji izuzetno zanimljivih tema za, evo, čak tri romana”, sublimirao je Ćurić.
  I za Vlastu Markasović Rajzlov roman “Mornareva žena” nastavak je prva dva romana.
  “Jednako je koncipiran, riječ je o romanu lika s nekim referencama na roman prostora i vremena, a aktualizira niz problema kao što je privatizacija, Domovinski rat, znači pomaknula se radnja u suvremenost”, pojasnila je Vlasta Markasović uz ocjenu da Rajzl “kao pripovjedač stvara vrlo voluminozne rukopise, s puno digresija, račva radnju na puno rukavaca i sve skupa je vrlo dinamično”.
  Rajzlovu “Mornarevu ženu” i Livija Reškovac doživjela je kao roman lika, odnosno kao priču o mahnitosti jer, kako pojašnjava, “glavni lik i hrpa sporednih likova su u biti obuzeti nekim svojim manijama koje ih neprestano progone i totalno su podređeni toj maniji koja ih odvlači od normalnog života ..”.
  Ulomke iz najnovijeg Rajzlova romana čitala je Vesna Kaselj, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Josip Molnar, Sanja Hajduković i Kruno Štrk.

  Foto:MM;RĐ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog