Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Ministarstvo kulture odbilo financirati Reviju ĐV

    Ministarstvo kulture po prvi puta nakon niza godina financiranja Revije Đakovačkih vezova u 2017. godini neće novčano poduprijeti stvaranje ovog važnog tradicijskog i kulturnog izdanja koje svake godine obuhvaća velik broj vrlo vrijednih književnih, publicističkih i znanstvenih tekstova, ne samo o Đakovački vezovima, već o kulturnoj i tradicijskoj baštini čitave Slavonije i Baranje, ističe se u priopćenju gradonačelnika Zorana Vinovića.
    Gradonačelnik ocjenjuje da je ta odluka Ministarstva kulture i ministrice Nine Obuljen Koržinek u potpunosti pogrešna i nerazumljiva, posebno imajući u vidu UNESCO-vu Konvenciji iz 2003. godine u kojoj se navodi da je nematerijalna kulturna baština ključni segment prepoznavanja i definiranja kulturnih identiteta koji su danas, u okvirima sveprisutne globalizacije, osobito ugroženi.
    “I dok se najveći svjetski umjetnici nadahnjuju tradicijskom kulturom, u Hrvatskoj se sve politizira, pa i tradicijske vrijednosti”, navodi se u priopćenju gradonačelnika Vinkovića uz podsjećanje da su Đakovački vezovi obilježili 50 godina djelovanja i da je ta manifestacija proglašena najboljom kulturnom manifestacijom u RH, kao i brojnih drugih međunarodnih i nacionalnih nagrada.
    Odbijanje financiranja Revije Đakovačkih vezova znak je da Ministarstvo kulture nije prepoznalo važnost i vrijednost tradicijske kulture koja, kako se navodi, “polako, ali sigurno, nažalost, postaje izumirućom”.
    Đakovački gradonačelnik stoga poziva ministricu Obuljen Koržinek da preispita svoju odluku te da, kao i svih proteklih godina, sufinancira izdavanje Revije 51. Đakovačkih vezova.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog