Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Uzgoj lipicanaca kao kulturno dobro

  “Tradicija uzgoja lipicanaca u Državnoj ergeli Đakovo i Lipik rješenjem Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Osijeku, stavljena je pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju kulturnog dobra. Rezultat je to trajnih nastojanja Grada Đakova i Ergele za zaštitu uzgoja lipicanske pasmine i njenom daljnjem očuvanju kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, pri čemu je ova odluka posljednja stepenica do dobivanja UNESCO-vog statusa zaštićene svjetske kulturne baštine”, navodi se u priopćenju gradonačelnika Zorana Vinkovića.
  Priznanje je to Gradu, našoj Ergeli, ali i svim uzgajivačima lipicanaca koji čuvaju tradiciju uzgoja konja u Đakovu dugu više od pet stoljeća, a samih lipicanaca 210 godina, ističe se u gradonačelnikovu priopćenju u kojem se navode i svi biskupi, od Kesarića, Strossmayera, Krapca, ali i drugi pojedinci, poput Zvonimira Benčevića, koji su zaslužni za očuvanje te tradicije sve do današnjih dana.
  Ravnatelj Državne ergele Nidal Korabi pojašnjava da se na zaštiti počelo raditi početkom ove godine, a da je u svibnju poslana prijava Ministarstvu kulture.
  “Velika je to stvar za Ergelu i RH, to je i svojevrsno priznanje o uzgoju lipicanaca i tradicijio dugoj 210 godina. To je jedna široklepeza značenja za Ergeluo d same tehnologije uzgoja do vođenja matičnih knjiga, prenašanja znanja i zasigurno je da ćemo mi ovu preventivnu zaštitu moći iskoristiti u razvoju turizma, a isto tako u širenju nacionalne svijesti o važnosti lipicanaca u RH”, pojašnjava Korabi.
  Nacionalna zaštita dio je projekta koji se radi na razini LIF-a, odnosno Međunarodne lipicanske asocijacije i sve su državne ergele lipicanaca u Europi uključene u to, a konačni je cilj zajednički nastup prema skupnoj zaštiti lipicanaca kroz UNESCO.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog