Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U pripremi nova monografija o đakovačkoj katedrali

  katedrala-fotografiranje U tijeku su pripreme za izdavanje nove monografije o đakovačkoj katedrali, a povod je, kako doznajemo od Ivice Mandića, 150-a obljetnica početka izgradnje.
  Dosad je, kako podsjeća Mandić, s takvim pristupom bila samo jedna monografija koju je još za života izdao biskup Strossmayer 1905. godine u Pragu.
  “I nakon tih puno godina osjetili smo potrebu u Povjerenstvu za Strossmayerove dane i u Gradu Đakovu da bi možda bilo pravo vrijeme o 150. obljetnici početka izgradnje napraviti jednu monumentalnu knjigu, monografiju koja bi s puno detalja predstavila vrijednosti, bogatstvo ove građevine s kojom je slavni biskup Strossmayer bio izuzetno ponosan i nazivao ju je svojom miljenicom”, pojašnjava Mandić.
  mandic-katedrala Iza ovog projekta stoje Grad Đakovo, HAZU, Đakovačko-osječka nadbiskupija i osječko-Sveučilište, a monografija bi trebala biti najbogatija, odnosno najreprezentativnija dosad i “koja bi, prije svega, prikazala veličinu Strossmayera, njegove vizije i vidovitost”, ističe Mandić. Za tekst je angažiran profesor Dragan Damjanović, jedan od vodećih stručnjaka koji je i doktorirao na đakovačkoj katedrali, dodaje Mandić navodeći također da ovih dana završava fotografiranje unutrašnjosti katedrale, a za taj posao angažirana je ekipa iz Zagreba, odnosno fotograf Miro Marinić i Žorž Draušnik.
  Monumentalno izdanje nove monografije o đakovačkoj katedrali trebalo bi se pojaviti oko Uskrsa sljedeće godine, odnosno uoči jubilarnih 15. Strossmayerovih dana.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog