Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Stiže vrhunac sezone ambrozije

  Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije bilježi sve veću koncentraciju peludi ambrozije u zraku na području grada Đakova gdje je, kako ističe Zdenka Šušić, ponovno počelo mjerenje.
  “Ušli smo u sezonu polinacije ambrozije čija pelud je izuzetno alergogena i kod velikog broja ljudi ona izaziva ozbiljne tegobe. Ovih dana koncentracija je duplo veća od onih trideset zrnaca koji izazivaju probleme alergičarima. Zadnje mjerenje pokazalo je 68 zrnaca u metru kubnom zraka”, navodi biologinja Šušić.
  Vrhunac sezone ambrozije tek se očekuje, traje otprilike mjesec dana, a maksimalne dnevne koncentracije bilježe se krajem kolovoza i početkom rujna.
  Stoga se alergičarima preporuča da prate alergološke izvještaje o koncentraciji peludi, da izbjegavaju boravak na otvorenom, posebno u prijepodnevnim satima kada je koncentracija najveća te da na vrijeme počnu koristiti lijekove. Isto tako, preporuka je alergičarima tuširati se i oprati kosu nakon šetnje, ali i izbjegavati sušenje rublja na otvorenom.
  No, navode stručnjaci, najbolje sredstvo u borbi protiv ambrozije je njezino sustavno uništavanje, odnosno redovito održavanje površina na kojima se pojavljuje.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog