Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Projekt prekogranične suradnje s Općinom Irig

  “Zaštita okoliša i bioraznolikosti, unapređenje prevencije rizika i promicanje održive energije i energetske učinkovitosti prioriteti su programa “Smart ways of waste”, koji su u sklopu novog projekta prekogranične suradnje s Općinom Irig u Vojvodini (Srbija) pokrenuli Grad Đakovo i gradski komunalac Univerzal”, navodi se u priopćenju iz te tvrtke u kojem se ističe da je to drugi eko-projekt nominiran za bespovratna sredstva europskih fondova, nakon što je Univerzal s mađarskom komunalnom tvrtkom Biokom iz Pečuha već aplicirao na eurofondove za opremanje svih kućanstava u gradu i prigradskim naseljima komposterima za biootpad.
  Planirano trajanje projekta je 18 mjeseci, počevši od ožujka 2017. godine, a u tom bi se razdoblju, kako ističe predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo, sve obrazovne ustanove u gradu, od vrtića do osnovnih i srednjih škola, kao i zgrade kolektivnog stanovanja bez naknade opremile kantama za razdvajanje otpada za unutarnju upotrebu i vanjskim kontejnerima u koje bi se odlagao već razdvojeni otpad iz manjih spremnika.
  Cilj je na ovaj način među građanima promicati korištenje održive energije i energetsku učinkovitost te podići svijest o potrebi odvajanja otpada, a ujedno omogućiti recikliranje i ponovno korištenje otpada za uštedu energije.
  Program, kako tvrdi direktor Univerzala Mile Kaselj, uključuje kupnju novog specijaliziranog vozila za odvoz otpada, spremnike za razdvojeno prikupljanje otpada, kompostere za organski otpad i edukaciju vrtićke djece i njihovih odgojitelja, učenika, nastavnika i profesora putem radionica, kao i educiranje građana medijskom kampanjom i brošurama.
  Vrijednost je europskog projekta prekogranične suradnje sa srijemskom Općinom Irig, koja broji oko 12.000 stanovnika, čak 900.000 eura, s udjelom Grada Đakova i Univerzala od 660.000 eura, s tim da je obaveza osigurati 15 posto vlastitih sredstava, navodi se u Univerzalovu priopćenju.
  Za stručno vođenje projekta angažirana je Irena Gluhak Forempoher, koja je pripremala i s mađarskom stranom vodi projekt “Don’t waste bio-waste”, čija se realizacija očekuje sljedeće godine.

  Foto:Univerzal

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog