Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U Majaru strah od sukoba zbog stoke

  Majar mjestani Desetak revoltiranih žitelja Majara i načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka na konferenciji za novinare iznijeli su niz optužbi na račun Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Perice, odnosno Zorice Matijaković čija izgladnjela stoka u tom selu, kako su naglasili, već treću godinu slobodno luta i čini velike štete na poljoprivrednim usjevima, okolnim šumama, a ugrožava i promet.
  Optužbe su javno iznijeli nakon niza prijava policiji i drugim institucijama, ali bez rezultata pa načelnik Tidlačka strahuje od izbijanja incidenata jer je mještanima, kako kaže, prekipjelo.
  “Vrhunac je bio jučer kada je policija došla i oduzela oružje lovcima na temelju Matijakovićeve prijave da nije siguran u Majaru”, izjavio je Tidlačka istaknuvši da su mještani razočarani izostankom reakcije nadležnih institucija.
  svinje u steti Majar “Vlasnik životinja smije se u lice i mještanima, ali i državi koja nema načina kako ga obuzdati”, tvrdi načelnik optužujući Matijakovića da ne otplaćuje ni zemlju koju je kupio od države.
  svinje u steti Mještanin Ante Vardić kaže da je i osobno zvao policiju zbog štete koju su svinje napravile o čemu svjedoče i snimljene fotografije, a Ivan Rajković kaže da nitko ne želi nikakve fizičke obračune niti sukobe s vlasnikom te stoke koja slobodno luta po njivama i uništava usjeve, pa poziva institucije da rade svoj posao.
  Mještani Majara, kako ističu, nemaju ništa protiv vlasnika stoke uz uvjet da je ta stoka kontrolirana i da ne čini štetu, a strahuju i za djecu zbog pasa koje ima i koji se, kako tvrde, hrane strvinama, pa upozoravaju i na moguće zaraze.

  svinje u kaljuzi Prozvani Perica Matijaković odbacuje optužbe da njegova stoka čini tolike štete mještanima Majara, a najnoviju situaciju objašnjava činjenicom da je on podnio prijavu policiji zbog toga što mu je netko ubio svinju na njegovu zemljištu i prijetio mu.
  “To je eskaliralo zato što mi je ubijena svinja koju sam poslao na obdukciju koja je potvrdila da je ubijena metkom”, kaže Matijaković pojašnjavajući da ekstenzivni način uzgoja stoke podrazumijeva da je ona slobodna.
  “Ako se i desilo da je koja svinja izišla ili bilo koja moja životinja i napravila štetu, ja sam svaki puta bio spreman to riješiti mirnim putem. Međutim, sada kada sam došao to prijaviti da mi je pucano u svinju i da je netko koristio oružje onda je to eskaliralo, a ja sam naveo i ljude koji su mi prijetili”, kaže Matijaković.
  Matijaković odbacuje i optužbe o izgladnjivanju stoke i pojavi životinjskog kanibalizma i uvjeren je da su njegove životinje, kako kaže, “zadovoljnije od bilo čijih u selu jer su na pašnjaku, kaljaju se, zrna dobiju u zimskom periodu koliko hoće, a u ljetnom periodu samo navečer jer je to takav način ishrane”, kaže.
  Što se tiče ometanja prometa, Matijaković kaže da je i sam tražio da se postave znakovi koji će upozoravati na domaće životinje na cesti, ali da nitko od nadležnih nije reagirao pa rezignirano zaključuje da bi bilo najbolje da se on iselii da bi to riješilo sve probleme.
  I o dugu za zemlju Matijaković ima pojašnjenje ističući da, ako je to i točno, to nije stvar mještana, nego države, a smiješne su mu i optužbe o psima za koje tvrdi da su gluposti.
  Matijaković u Majaru drži oko 150 ovaca, dvjestotinjak svinja, tri kobile, magarca i još neke druge životinje i tvrdi da njegova stoka čini tek minimalne štete možda trojici ili četvorici mještana. Ponavlja da se buni samo manjina nakon što su ostali bez lovačkog oružja.
  Glasnogovonik Policijske uprave osječko-baranjske Dario Premec potvrdio nam je da policijski službenici od 2014. godine zaprimaju prijave o nekontroliranom ulasku stoke jednog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na privatne posjede te da su pružali intervencije i da su u više navrata proslijedili obavijesti nadležnim inspektoratima.
  “Također su izdali stranci obvezni prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa, a o svemu ovome bit će obaviješteno nadležno državno odvjetništvo, kao i o jučerašnjim događanjima i oduzimanju oružja”, izjavio je Premec.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog