Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Otkrivena spomen ploča grobaru Stjepanu Kolbu

  Nekoliko desetaka Židova iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, među kojima i troje preživjelih, okupilo se na Židovskom groblju u Đakovu na tradicionalnoj komemoraciji žrtvama ženskog sabirnog logora.
  Ovogodišnja komemoracija protekla je u znaku otkrivanja spomen ploče grobaru Stjepanu Kolbu koji je, žrtvujući vlastiti život, sačuvao popis svih žrtava logora koje su sahranjene na tom groblju.
  prezivjela “Logor u Đakovu bio je jedan od 40 ustaških logora, a zahvaljujući upravo grobaru Stjepanu Kolbu mi danas znamo imena šestotinjak sahranjenih žrtava, što je jedinstven slučaj u Europi i to je jedino groblje koje nosi imena žrtava holokausta”, naglasio je Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske. Kraus je zahvalio Gradu Đakovu, gradonačelniku i svima koji održavaju groblje koje je, kako je naglasio, svake godine sve uređenije, a ove godine nestala je i ograda, odnosno žica koja je dijelila Židovsko groblje od ostatka groblja, što su mnogi pozdravili.
  ploca “Izbrisane su crte između katoličkog i židovskog groblja jer živjeli smo zajedno, živjeli smo i u teškom vremenima, ali ne zato što se narod nije slagao, nego zato što je bilo dirigirano od politike pa tako i u smrti možemo biti zajedno”, naglasio je Kraus.
  Unuk grobara Stjepana Kolba Na komemoraciji su govorili i predstavnici židovskih općina iz Srbije i BiH, gradonačelnik Zoran Vinković, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije Ivan Ćurić, a bio je nazočan i unuk grobara Kolba Željko Marković koji je u izjavi za naš radio istaknuo da je ponosan na ono što je učinio njegov djed.
  Unuk grobara Stjepana Kolba bit će gost emisije “Izravno” u ponedjeljak u 13,30.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog