Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Servis zvona đakovačke katedrale

  Jučer i danas obavljen je redoviti servis zvona đakovačke katedrale koja su se oglasila oko podne pa je to izazvalo upite građana, doznajemo od kanonika Luke Strgara.
  Luka Strgar kanonik “Da, umjesto uobičajeno jednog, danas su se oglasila sva zvona, a razlog je servis svih sedam zvona na oba zvonika. Na jednom od njih, drugom po veličini, promijenili smo motor i s obzirom da su majstori bili gotovi pred podne, željeli smo da i oni čuju kako zvone sva zvona i zato je i bilo upita građana”, pojašnjava kanonik Strgar ističući da se servis katedralnih zvona nastoji obaviti svake godine.
  Osim vizualnog, pregled podrazumijeva i podmazivanje svih zupčanika koji ljuljaju zvona, pregled i podmazivanje motora i pregled kože u svakom zvonu koja nosi bat, dodaje velečasni Strgar.
  “Najstarije zvono, sv. Pavao, koje je dobilo novi motor, od početka je, dok su sva druga zvona nakon 1. Svjetskog rata bila skinuta pa su četiri nabavljena nova i ta su zvonila do 1996. godine, a zvone i danas. Te iste godine na svetog Luku, 18. listopada, podignuta su dva zvona, jedno veliko, Ivana Pavla II., teško 3,5 tone, a drugo zvono je manje, čujemo ga svaku večer, zvoni za pokojne iza Pozdravljanja, ono je posvećeno blaženom Alojziju, nadamo se skoro i svetom Stepincu”, ističe kanonik Strgar.
  Dva nova zvona nalaze se u sjevernom tornju i nalaze se kod gornjih, trećih prozora, a na drugom zvoniku zvona su na drugim prozorima, odmah iznad satova, dodaje Strgar.
  Katedralna zvona zvonit će i sutra na blagdan Tijelova, a svečanu misu u 18,30 predvodit će nadbiskup Đuro Hranić. Nakon te mise uslijedit će Tijelovska procesija.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog