Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Oživjeli Strossmayerovo vrijeme

  “Strossmayer i kazališna umjetnosti i Strossmayer kao inspiracija” bila je središnja tema današnjeg znanstvenog skupa koji je održan u sklopu programa 14. Strossmayerovih dana u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici. Skup je započeo dvadesetminutnim uprizorenjem Strossmayerova života pod nazivom “Istina je baština sveta”, a u izvedbi glumaca osječkog HNK i Umjetničke akademije. Na uvjerljiv način glumci su oživjeli vrijeme biskupa Strossmayera, njegov život, njegovu majku kao i najbliže suradnike, ali i bana Jelačića, cara Franju Josipa i druge povijesne osobe s kojima je veliki biskup kontaktirao…. Izveden je i prigodni glazbeni program.
  Izlagači na skupu bili au profesori Umjetničke akademije u Osijeku; Robert Raponja, koji je govorio o Strossmayeru kao inspiraciji, Tatjana Bertok-Zupković, osim interpretacije, govorila je o pismima biskupa Strossmayera, a Đakovčanka Mirna Sabljar (Damjanović) o glazbi i glazbenicima u pismima biskupa Strossmayera.
  Tijekom izlaganja mogli su se čuti zanimljivi detalji i o tom segmentu Strossmayerova djelovanja na kojem je također ostavio traga.
  Današnjim skupom završen je program ovogodišnjih 14. Strossmayerovih dana u sklopu kojih je otvorena i foto izložba “Unutrašnjost katedrale” u Muzeju Đakovštine, a održan je i koncert Zagrebačke filharmonije.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog