Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nedavna informacija o odgodi Vezova prvotravanjska šala

  Na temelju brojnih upita građana, ali i zbog brojnih upita samih sudionika Đakovačkih vezova Ured gradonačelnika Zoroana Vinkovića izvijestio je da je nedavna informacija o promjeni termina održavanja Vezova bila prvotravanjska šala, te da će Vezovi biti održani sukladno usvojenom programu manifestacije.
  Svečanost otvorenja 50. jubilarnih Đakovačkih vezova dogodit će se u petak 1. srpnja s početkom u 21 sat, a tradicionalna svečana povorka i zatvaranje Vezova održat će se u nedjelju 3. srpnja”, navodi se u priopćenju gradonačelnika.
  “Središnjim događajima ovogodišnjih Vezova prethodit će popratne manifestacije koje započinju 4. lipnja. Đakovački vezovi jesu manifestacija tradicionalne kulture, ali oni su tijekom posljednjih 10-ak godina prerasli granicu smotre folklora kakvu smo nekada poznavali i koja se svodila na središnja tri vezovska dana, odnosno svečanost otvaranja, subotnji konjički program i nedjeljnu svečanu povorku, te večernju svečanost zatvaranja Vezova. Sve to Vezovi imaju i danas, ali najbolja kulturna manifestacija u Hrvatskoj ne bismo postali da Vezove nismo otvorili novim sadržajima, od gastronomskih večeri do tamburaških koncerata i nastupa najpoznatijih hrvatskih glazbenika”, ističe se priopćenju gradonačelnika Vinkovića uz najavu da će ove godine u glazbenom dijelu Đakovčani i gosti moći uživati u koncertima Crvene jabuke, Mladena Grdovića, Željka Bebeka, te primjerice Miroslava Škore i Slavonskih lola, kao i brojnih drugih izvođača tamburaške i zabavne glazbe glazbe.
  Tu su još, stoji u gradonačelnikovu priopćenju, i brojni drugi gastronomski, kulturni i sportski sadržaji od Susreta književnih kritičara, izložbi, pa sve do utakmice Humanih zvijezda Hrvatske i đakovačkih nogometnih veterana, moto susreta, Nebeskog hvalospjeva ili primjerice izložbe oldtimera i antikviteta.
  “Tradicijske vrijednosti koje promoviramo Đakovačkim vezovima sadržane su u povijesnom pamćenju našeg naroda, što svakom od nas, ali i našem gradu, Slavoniji i Baranji, te Hrvatskoj daje jedinstveni kulturni identitet. Važnost Đakovačkih vezova stoga moramo isticati neprestano i u svim prilikama, kako bi ova folklorna manifestacija zadržala i očuvala autentični dio našeg nacionalnog kulturnog identiteta”, navodi se u priopćenju gradonačelnika uz konstataciju da se bogatstvo svakog naroda, pa tako i hrvatskog, mjeri prije svega bogatstvom nacionalne kulture kojom smo kao narod održali svoju samosvojnost tijekom povijesti”.
  Na kraju gradonačelnikova priopćenja ističe se također da su važnost 50. Đakovačkih vezova kao nacionalnog kulturnog dobra prepoznali i pokrovitelji: predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Sabora Željko Reiner.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog