Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Simpozij o Strossmayeru i u Parizu

  U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Centra za povijest 19. stoljeća Sveučilišta Sorbona i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj, u Parizu je jučer na Sveučilištu Sorboni održan simpozij povodom 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera, objavio je Ured za odnose s javnošću i medije HAZU.
  U ime predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića na simpoziju je govorio tajnik Razreda za društvene znanosti akademik Franjo Šanjek koji je održao i predavanje na temu Europeizam Josipa Jurja Strossmayera. Na simpoziju je sudjelovao i hrvatski veleposlanik u Francuskoj prof. dr. Ivo Goldstein koji je govorio o modernizaciji hrvatskih zemalja u 19. stoljeću i Strossmayerovoj ulozi u tom procesu, dok je ravnatelj Centra za povijest 19. stoljeća Sveučilišta Sorbona Jacques-Olivier Boudon održao predavanje o odjeku Strossmayerovih ideja u Francuskoj.
  O odnosima Hrvatske i Mađarske u Strossmayerovo doba govorila je Catherine Horel, a predavanja su održali i prof. dr. sc. Slavko Slišković i dr. sc. Ana Biočić (Strossmayer i jedinstvo crkava: ciljevi i sredstva) te Vlatko Marić (Josip Juraj Strossmayer i bosanski franjevci), dok je izlaganje prof. dr. sc. Pere Aračića, člana suradnika HAZU, o Strossmayeru kao promicatelju prava žena i njihove uloge u društvu pročitao prof. dr. sc. Marc Gjidara.

  Foto: HAZU

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog