Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Prva pogrebna kola kao eksponat

  Na Gradsko groblje pristigla su prva đakovačka pogrebna građanska kola, doznajemo u Univerzalu. Ona su se, uz obrtnička kola, koja nažalost nisu očuvana, upregnuta u konje koristila u 18. stoljeću. 
  Taj vrijedan eksponat Grad Đakovo i Univerzal temeljem Ugovora preuzeli su u svoje vlasništvo od kolekcionara Božidara Šutala koji ih je uspio sačuvati i restaurirati.
  kola 2 Kola su privremeno smještena u kući oproštaja, no uskoro će zauzeti poziciju na glavnom ulazu u groblje, doznajemo od Gorana Solde, predsjednika Gradskog vijeća. 
   Proizvođač kola je tvornica specijalnih vozila Viktoria iz Austrije, a Šutalo  je do njih došao sasvim slučajno  prije desetak godina i odmah ih odlučio restaurirati. Za taj mu je posao trebalo pet mjeseci cjelodnevnog rada, a odbio je, kako se navodi u priopćenju, i primamljive ponude za prodaju kola.  
  kola 3 Direktor Univerzala Mile Kaselj ističe da je stara pogrebna kola Univerzal odlučio zadržati i vratiti tamo gdje pripadaju – Gradskom groblju. Uprava tvrtke za kola je pronašla istaknuto mjesto uz samu kuću oproštaja, gdje će, čim vremenske prilike budu to dopustile, biti podignut plato za njih.
  Kola će staklom biti zaštićena i od vremenskih utjecaja, kako bi sve buduće generacije imale priliku vidjeti taj povijesno vrijedni eksponat, navodi Kaselj i dodaje da će u sklopu projekta rekonstrukcije đakovačkog i židovskog dijela groblja kola imati i svoj kulturno-povijesni potencijal pa će ga nominirati kao zaseban projekt na Ministarstvo kulture.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog