Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Počeo znanstveni skup o Strossmayeru

  Riječi ruskog filozofa Vladimira Solovjeva: “Snažno ste doprinijeli čudesnom uskrsnuću vašeg slavnog hrvatskog naroda” upućene biskupu Strossmayeru, moto je dvodnevnog znanstvenog skupa o najpoznatijem đakovačkom biskupu koji je počeo danas u našem gradu u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta.
  Povod su, kako je kazao dekan prof. dr. Ivica Raguž, Strossmayerove obljetnice; dvjestota godina rođenja i sto deseta godišnjica smrti, a skup je okupio eminentne stručnjake, povjesničare i teologe koji će iz različitih perspektiva progovoriti o biskupu Strossmayeru, njegovu liku i djelu, odnosno njegovu duhu bez kojega je Đakovo nezamislivo.
  Simpozij Raguz “Mi smo baštinici njegova duha, a bez Strossmayera Đakovo bi bila neka vrsta obične mirne i ugodne slavonske varoši, ali ništa više od toga. Stoga je Strossmayerova osobnost i njegov veliki duh i danas nadahnuće i uzor svima onima koji žive u malim, rubnim, perifernim sredinama, koji misle da ne mogu biti veliki duhom jer ne žive, ne djeluju u velikim sredinama. Strossmayer, pak, pokazuje suprotno”, konstatirao je dekan Raguž istaknuvši da je ovaj znanstveni skup, uz onaj u Beču i Rimu, jedan od tri kojima se odužujemo velikom đakovačkom biskupu. .
  Sudionike je pozdravio je i nadbiskup Đuro Hranić podsjetivši da je u bivšem sustavu učinjena nepravda prema Strossmayeru.
  “Pod utjecajem političkom sustava u kojem smo živjeli biskup Strossmayer je bio interpretiran ponekad čak gotovo i kao ideolog jugoslavenstva, a biskup Strossmayer je ustvari bio čovjek koji je razmišljao i djelovao u potpunosti kroatocentrično. Smatrao je da su Hrvati i kulturno i ekonomski u odnosu na neke druge narode u boljoj poziciji i da zato trebaju pomoći i ostalim narodima i da Zagreb treba biti odskočna daska i most ostalim slavenskim narodima prema zapadu”, kazao je nadbiskup Hranić.
  Simpozij se održava u Dvorani biskupa Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice, a današnji program završava misnim slavljem u katedrali u 18,30 povodom 133. obljetnice posvete đakovačke prvostolnice.
  Sutrašnji program počinje u 8,30, predviđeno je osam izlaganja, a završetak je u 17 sati kada će se u kripti katedrale održati koncert Hrvatskog baroknog ansambla.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog