Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovčanka Ana Budimir na slavnom Oxfordu

  Oxford je grad u blizini Londona poznat po najstarijem sveučilištu u zemljama engleskog govornog područja. To vjerojatno najpoznatije sveučilište na svijetu nastalo je 1096. godine, a 919 godina kasnije (ili ako vam je lakše u rujnu 2015.) na njemu se prvi put pojavila Đakovčanka Ana Budimir, diplomirana politologinja i „bakalarica“ ekonomije. Anu, koja je tijekom svog đakovačkog školovanja bila i suradnica Radio Đakova, zamolili smo da nam odgovori na nekoliko pitanja na što je odlučno pristala bez obzira na prenatrpanost obvezama.

  Zašto Oxford i što sve čovjek mora učiniti da ima priliku tamo studirati?
  Imam diplomu prvostupnice politologije i ekonomije te magistre politologije, a umjesto da upišem diplomski studij na Ekonomskom fakultetu, odlučila sam se za diplomski u inozemstvu. Prijavila sam se na tri sveučilišta i na kraju odlučila za Oxford jer je najbolji. Proces prijave je prilično kompliciran, uključuje prijedlog istraživanja, dva eseja, tri pisma preporuke i životopis. U jednom trenutku sam mislila da nemam šanse jer je jedan profesor zaboravio poslati pismo preporuke. Prošlo je pola sata od krajnjeg roka za primanje dokumenata kad sam ga napokon uspjela „pronaći“ na faksu. Sva sreća, Engleska je u drugoj vremenskoj zoni, tako da sam ipak ovdje.

  Kakav je osjećaj?
  Iako sam tu gotovo mjesec dana, još uvijek mi se sve čini pomalo nestvarno. Život mi se potpuno promijenio u vrlo kratkom razdoblju, metamorfoza životnih okolnosti, čekam sudbinu Gregora Samse. U srednjoj školi sam imala stipendiju te sam godinu dana pohađala srednju školu u SAD-u, a tijekom studija sam provela semestar na Erasmus razmjeni u Austriji, no ova akademska pustolovina je potpuno druga kategorija. Oxford je sveučilište na kojemu je studiralo 26 britanskih premijera, 50 dobitnika Nobelove nagrade i 120 osvajača olimpijskih medalja (ok, ovo posljednje nije toliko bitno, bar ne za mene:)), mislim da to dovoljno govori.

  Kako bi se, prema tvojoj procjeni, prosječni hrvatski student snašao na Oxfordu (ili u Engleskoj općenito)?
  To su dva potpuno različita pitanja. Prosječni hrvatski student se ne bi snašao na studiju na Oxfordu, no ne bi ni prosječni student bilo koje druge zemlje. Prosjek je možda bolji za život, ali nije za Oxford. S druge strane, vjerujem da bi se dosta hrvatskih studenata dobro snašlo u Engleskoj, ponajprije oni koji su općenito uspješni na studiju i odlično govore engleski jezik.

  Kakav ti je život u Engleskoj?
  Grad je muzej, a ljudi iznimno inteligentni, vrijedni i ambiciozni. Jako daleko od reprezentativnog uzorka.

  Kakve su ti obveze tamo, tj. imaš li slobodnog vremena?
  Oksfordska tragedija: pročita 863 stranice u danu, shvati da neće stići zadnjih deset, skoči s prozora knjižnice. Studenti su jako predani radu, iako ne mogu reći da nemaju druge aktivnosti. Ima toliko zanimljivih konferencija, seminara i drugih mogućnosti za usavršavanje, tako da mislim da bi mi raspored bio pun čak i da ništa ne studiram. Ovako moram voditi računa o oportunitetnim troškovima pa ne mogu imati toliko dodatnih aktivnosti kao u Zagrebu. Studiram Development Studies, radi se o interdisciplinarnom diplomskom studiju, ima nas 29 na ovom smjeru i zasad sam jako zadovoljna kolegijima, profesorima i kolegama, koji dolaze iz dvadesetak različitih zemalja i neiscrpan su izvor informacija.

  Što poslije? Povratak u Hrvatsku?
  U životu mi vlada kontingentnost. Prioriteti se mijenjaju, tako da ne mogu reći da se neću vratiti u Hrvatsku. Tek sam došla i ne znam što me čeka, ali se radujem novim izazovima, oni su ti koji omogućuju napredak. Jako sam zahvalna na ovoj prilici, prije svega svojoj obitelji, koja mi je bezuvjetna potpora, i prijateljima, zato što su uvijek uz mene. Znam da ovaj uspjeh dijelim, ali protivno svim matematičkim zakonitostima, to ga ne čini manjim. Baš naprotiv.

  ana budimir oxford

  oxford 2015

  ana oxford

  Foto: Facebook

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog