Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • ORaH o stanju u Đakovu

  Konferenciju za novinare danas je održala Gradska organizacija Održivog razvoja Hrvatske (ORaH). Stranka je to koja ne sudjeluje u vlasti u Đakovu, a u ime stranke danas su govorili Nenad Taranić, Željko Kajtar i Tomislav Matković. Konferenciju je otvorio Taranić, a nastavio je Kajtar:
  “Stanje u gradu je već dugi niz godina neodrživo, a gradom se upravlja usputno i bez jasne vizije u kojem smjeru se grad treba razvijati. Dugotrajna i bespredmetna sukobljavanja političkih opcija grad su dovela u stanje sveopće izoliranosti i financijske ovisnosti, a naše sugrađane do najnižeg stupnja socijalne isključenosti.Od grada Đakova stvoren je politički i financijski ovisnik o županiji i državi, umjesto da se predlažu i pokreću projekti koji će privući strane i domaće investitore te tako zaposle kvalitetni ljudski potencijali koje grad još uvijek posjeduje. Za privlačenje investicija očito nema interesa. Političari svim silama nastoje zadržati postojeće stanje jer im, zbog brojnih sinekura i drugih financijskih i drugih koristi, takvo stanje zapravo odgovara. Na taj način kontroliraju veliki dio života lokalne zajednice, financiraju svoju stranačku mašineriju i koriste lokalne institucije za ostvarenje vlastitih ciljeva. Kako rezultati brojnih istraživanja prikazuju, u provođenju javne nabave na lokalnoj razini ne koriste se tržišni kriteriji ili načela pouzdanosti, kvalitete ili efikasnosti u odabiru već pretežu politički ili koruptivni faktori odlučivanja. A najrašireniji oblik političke korupcije, onaj koji zahvaća sva tijela izvršne vlasti, upravo je korupcija u javnim nabavama. Prevelika diskrecijska moć političara, birokrata i menadžera javnih tvrtki najbolji su pokretači koruptivnih aktivnosti.”

  Kajtar je upozorio na zloupotrebu demokracije, a osvrnuo se i na đakovačke saborske zastupnike:
  “Ovakva razina politizacije u svakodnevnom životu grada na razini je zloupotrebe demokracije, takvo ‘petljanje’ u sve i svašta, takvo zanemarivanje profesionalnosti i stručnosti teško se može opravdati navodnom brigom za javni interes. Ne promijenimo li uskoro ovakav neprihvatljivi sustav političkog ponašanja, urušavanje gradskih kapaciteta će se ubrzati, a posljedice će biti teško predvidjeti. Imamo tri saborska zastupnika gore i Đakovo nikad nije bilo da nije imalo saborske zastupnike, međutim, jako rijedak je slučaj da se nešto lobira i da grad ima neke koristi od toga.”

  Na današnjoj ORaH-ovoj press konferenciji govorio je i Tomislav Matković:
  “Zgrožen sam ovim radom u Gradskom vijeću gdje je 21 gradski vijećnik ušao s lista pojedinih stranaka, a sada otprilike pola vijećnika su takozvani nezavisni vijećnici. Prisustvujemo stalno nekim svađama, nikakvom konstruktivnom radu. Evo neki dan ovi izlaze van nakon pet minuta, naravno odoše na kavu, a građani ih nisu birali da piju kavu nego da nešto rade na dobrobit toga grada.”

  Matković je podsjetio na sve veći problem iseljavanja iz Hrvatske:
  “Zadnjih dana jedna priča zaokuplja cijelu ovu đakovačku javnost – priča oko nesretnih kravica. Te kravice su došle pred grad, zaustavilo ih se da ne bi eventualno bio neki stampedo. Pa kravice su jedne dobrodušne životinje koje su othranile tisuće Đakovčana, a nije problem u stampedu kravica. Problem je u stampedu prema Njemačkoj, Irskoj…”
  Matković je dodao da nije baš sve tako negativno te je za pozitivan primjer dao đakovački sport jer, kako kaže, Đakovo nikad u povijesti do sada nije imalo čak tri prvoligaša o čemu se govori vrlo malo.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog