Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • EU-Grčka-Hrvatska

  U Maloj gradskoj vijećnici jučer je održana tribina s naslovom “EU-Grčka-Hrvatska” koju je otvorio predsjednik Hrvatske stranke prava Danijel Srb:
  “Prije nekoliko dana održan je sastanak ministara financija zemalja članica Europske Unije na kojoj je bilo govora o tome koliko će pripasti svaku zemlju, osigurati financijsku pomoć za Grčku. Ta je vijest relativno slabo odjeknula u hrvatskim medijima i kao činjenica da je odlučeno da Hrvatska treba dati 50 milijuna Eura kao udio Hrvatske u paketu pomoći Grčkoj. Naravno, obzirom da smo mi kao Hrvatska stranka prava upozoravali od početka javnost da će nam se takve stvari događati, da će se donositi u Europskoj Uniji odluke o kojima mi ne možemo uopće suodlučivati nego ćemo biti, u pravilu, svaki put preglasani, a da će nam samo ispostavljati račune.”

  “Moramo još jednom shvatiti da nije suština niti u tome da povlačimo više novaca iz europskih fondova nego što plaćamo članarinu jer time još uvijek nismo na dobiti” – dodao je Srb.

  Na tribini je govorio i dr. Tihomir Janjiček, predsjednik povjerenstva za gospodarstvo HSP-a, inače profesor ekonomije u Torontu u Kanadi, koji je istaknuo kako je Grčka formalno bankrotirala, ali se to želi formalno izbjeći:
  “Formalno izbjegavanje bankrota Grčke iz toga razloga što bi u tom slučaju Grčka u bukvalnom smislu došla u situaciju gladi i totalne nestašice. Robe već onako nemaju, to je razgrabljeno, novca drugog nemaju, nemaju ni svog novca, a da bi ga tiskali trebaju tiskare izvana koje ne mogu platiti. Oni su totalno u bukvalnom smislu bankrot. Oni su otprilike na razini one velike ekonomske krize kao što je bila u Americi ’29-’33.”

  Janjiček se dotaknuo i Hrvatske:
  “Kad je u pitanju hrvatska i naš odnos prema proračunskom deficitu kakav ima i Grčka i zbog čega je i došla u krizu, mi imamo dva problema – deficit u vanjskoj trgovini i deficit u proračunu…Ne možemo funkcionirati na ovakav način. Morat ćemo uzeti još više i više dugova, još više i više se zaduživati, ali kad postavite pitanje za što se više zadužujemo – da bismo potrošili? Pa kako ćemo to platiti? Grčka je to radila i zato je bankrotirala.

  Kao rješenje hrvatskog ekonomskog problema dr. Tihomir Janjiček je istaknuo preuzimanje duga od strane vjerovnika prema dužnicima, stvaranje fleksibilnije monetarne politike te ukidanje općina i gradova koje se ne mogu same financirati. Kao problem istaknuta je i marginalizacija hrvatske dijaspore.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog