Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Strossmayerov zlatnik i srebrnjak – početak ispravljanja nepravde”

  U Crvenom salonu Nadbiskupskog doma predstavljen je zlatnik i srebrnjak s likom biskupa Josipa Jurja Strossmayara, čime je nastavljeno obilježavanje 200. obljetnice njegova rođenja i 110. godišnjice smrti.
  Izdavanje zlatnika i srebrnjaka sa Strossmayerovim likom potaknulo je Povjerenstvo za organizaciju Strossmayerovih dana, čiji predsjednik Ivica Mandić je kazao da je biskup Strossmayer svojim radom na polju znanosti, obrazovanja, kulture i umjetnosti dao neprocjenjive vrijednosti današnjoj hrvatskoj državi.
  predstavljanje zlatnika Zlatnik i srebrnjak je izdala Hrvatska narodna banka u nakladi od po 2.000 komada, a viceguverener Vedran Šošić podsjetio je da je prihvaćeno idejno rješenje akademskog kipara Divkovića, te da je, uz lik biskupa Strossmayera, na naličju zlatnika zgrada HAZU, dok je na naličju srebrnjaka đakovačka katedrala.
  idejna rjesenja Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovome projektu, a podsjetio je i na nedavno izdavanje poštanske marke sa Strossmayerovim likom.
  Na predstavljanju je govorio i gradonačelnik Zoran Vinković podsjetivši da se Hrvatska biskupu Strossmayeru još nije odužila novčanicom s njegovim likom, te da je izdavanja zlatnika i srebrnjaka početak ispravljanja te nepravde.
  Prije svečanosti u Nadbiskupkom domu, u Spomen muzeju biskupa Strossmayera otvorena je izložba idejnih rješenja za zlatnik i srebrnjak.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog