Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Počast žrtvama holokausta iz sabirnog logora u Đakovu

  U organizaciji Židovske općine Osijek danas je na Židovskom groblju u Đakovu održana tradicionalna komemoracija žrtvama holokausta iz sabirnog logora u Đakovu, koji je djelovao 1941. i 1942. godine, a u kojemu je smrt našlo oko šesto osoba, mahom žena, djece i staraca. Komemoraciji se odazvalo stotinjak članova židovskih općina iz Zagreba, Beograda, Sarajeva, Novog Sada, Doboja i Osijeka, među kojima i nekolicina preživjelih logoraša i članova obitelji preminulih čiji se grobovi tu nalaze. Potresno svjedočenje o stradanju svoje obitelji iznijela je Bjanka Auslender, rođena Levi, koja je u logor došla kao 11-godišnja djevojčica iz Sarajeva.
  Na stradanja Židova i tragediju sabirnog logora u Đakovu podsjetili su predsjednici židovskih općina iz Beograda i Sarajeva, Drago Kohn, predsjednik Židovske općine Osijek i dr Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, koji je istaknuo da je holokaust sinonim za ljudsku mržnjCAM00961u, apelirajući na dijalog i toleranciju, kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo.
  Sudionicima komemorativnog skupa obratio se i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković , te predstavnik nadbiskupije mons. Luka Strgar. Gradu Đakovu izražena je zahvalnost zbog obnove i uređenja Židovskog groblja i brige koju grad vodi oko održavanja zajedno s Univerzalom.
  U spomen na žrtve holokausta predstavnici židovskih općina položili su vijence u židovskoj mrtvačnici, a zatim su sudjelovali u molitvi koju je na samom groblju predvodio Moše Prelević, glavni rabin Židovske općine Zagreb. Sudionici komemoracije na kraju su položili i vijenac na spomen ploču postavljenu na mjestu bivšeg stacionarnog logora, ispred Crodux-ove benzinske crpke u Nazorovoj ulici.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog