Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Strossmayer u arhivima Vatikana i Đakova

  13. Strossmayerovi dani 002dr. Tomislav Mrkonjic«Strossmayer u arhivima Vatikana i Đakova» – bila je središnja tema ovogodišnjih 13. Strossmayerovih dana, kulturno-znanstvene manifestacije čiji organizatori su Grad Đakovo i Katolički bogoslovni fakultet, a koja je ove godine u znaku 200. obljetnice rođenja i 110. godišnjice smrti najpoznatijeg đakovačkog biskupa.
  Nakon pozdravnih riječi Ivice Mandića, predsjednika Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana, i prof. dr. Grge Grbešića, prodekana KBF-a, a koji su istaknuli važnost biskupa Strossmayera za razvoj hrvatske znanosti, obrazovanja, kulture i umjetnosti, ali i njegov doprinos na drugim područjima, tema ovogodišnjih Strossmayerovih dana obrađena je kroz izlaganja dr. Vlatka Dolančića, koji je govorio o Strossmayerovim najbližim suradnicima, Voršaku, Tordincu i Cepeliću, dok je dr. Tomislav Mrkonjić govorio o izvorima o Strossmayeru u arhivima Vatikana. Zanimljivo izlaganje imao je i dr. Giuseppe Croce, također iz Vatikana, koji je govorio i Strossmayeru u dnevniku Vinceza Tizziania.
  «Arhivska građa o Strossmayeru još uvijek je nedovoljno poznata i obrađena, a svjedoči o bogatom životu tog velikana druge polovice 19. stoljeća koji je ostavio neizbrisiv trag ne samo u nacionalnim okvirima, nego i šire, a o čemu svjedoči i zanimanje inozemnih povjesničara i znanstvenika», čulo se na skupu.
  Skup je održan u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici, a već tradicionalno bili su nazočni nastavnici i profesori povijesti slavonsko-baranjskih škola.
  U sklopu ovogodišnjih 13. Strossmayerovih dana najavljeno je i predstavljanje zlatnika i srebrnjaka biskupa J. J. Strossmayera koje će se održati 23. lipnja u Đakovu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog