Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Danas se obilježava 110. obljetnica smrti biskupa Strossmayera

  Danas se obilježava 110. obljetnica smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Prigodni program održan je jučer u Spomen muzeju koji nosi njegovo ime, a na kojem je više sudionika govorilo o Strossmayeru u književnosti i Strossmayeru književniku, ali i njegovoj vezi s Bugarima i Makedoncima.
  Opširnije o tom skupu govorit ćemo u emisiji Strossmayerova godina u petak u 10,15.

  Uoči godišnjice smrti, ali i povodom 200. obljetnice rođenja tog najpoznatijeg đakovačkog biskupa, koji je svojim svestranim djelovanjem obilježio drugu polovicu 19. stoljeća, u samostanskoj crkvi sinoć je održan koncert napjeva bogoljubnih crkvenih pjesama svećenika i skladatelja Marijana Jaića koje, kako je uoči koncerta istaknula Hrvoja Mihanović Salopek, spadaju u razdoblje hrvatskog narodnog preporoda i dragocjeno su blago.
  bariton 2 “Ti 1850. godine tiskani “Napivi bogoljubnih cerkvenih pisamah”, odnosno crkvenih pučkih popijevaka antologisjko su djelo vjerskog preporoda da bi se veliko ime Božje još složenije pjevjaući uz orgulje proslavilo u trojedinoj Kraljevini. Po toj zbirci orguljaši su pučke crkvene popijevke iz različitih razdoblja iz izvora po ptvi puta mogli izvoditi prema svim zakonitostima glazbene umjetnosti, što im je najvećma svojom razradom, po prvi puta, omogućio Marian Jaić, otac reda svetog Franje kapistranske provincije”, dio je zapisa iz toga vremena.
  umjetnici Skladbe su izveli Matija Meić, bariton i Leon Košavić, također bariton, uz orguljsku pratnju Marija Penzara.

  Danas, na sto desetu obljetnicu smrti biskupa Strossmayera u katedrali će misu u 18,30 predvoditi nadbiskup u miru Marin Srakić u zajedništvu s nadbiskupom Đurom Hranićem, a nakon toga kod groba biskupa Strossmayera u kripti katedrale uslijedit će molitva.

  Također danas, u čast biskupu Strossmayeru, u 20 sati u katedrali će koncert održati Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” iz Osijeka. Biskup Strossmayer bio je prvi pokrovitelj tog pjevačkog društva, a u programu će sudjelovati i učenici Glazbene škole Franje Kuhača, studenti umjetničke akademije u Osijeku, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Osijek 1862 i Klapa Slavonica iz Đakova.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog