Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Zamjena drvoreda u Nazorovoj ulici

  “Sukladno Programu održavanja komunalne infrastrukture za 2015. godinu koje je usvojilo Gradsko vijeće Grada Đakova univerzalovi djelatnici su uz redovito proljetno orezivanje i održavanje drveća i zelenila krenuli u pripreme za sadnju novog drvoreda u Ulici Vladimira Nazora, doznajemo od predsjednika Gradskog vijeća Gorana Solde.
  Uklonit će se dotrajali drvored breza u Nazorovoj, starih više od 30 godina i bit će posađene sadnice kuglastog bagrema, crvenog javora, običnog Judinoga drveta i kelreuterije – vrlo zahvalne biljne vrste s malim zahtjevima njege, izrazito otporne na bolesti, štetnike i zagađenja prometnica.
  Unatoč tomu što su na pola svog životnog vijeka, breze ondje polako odumiru, grane im se suše i otpadaju, a problemi žitelja Nazorove s biljnim otpadom protežu se na cijelu godinu. Pridoda li se tome izravna izloženost peludu breze koji je iznimno jak alergen, ne čudi želja građana da se stara i po zdravlje opasna stabla uklone. Potaknut njihovim zahtjevima te idejom o obnovi biljnog materijala u Nazorovoj, Univerzal je od stručnjaka pejzažne arhitekture zatražio analizu aktualnog stanja drvoreda i prijedlog njegove obnove, kaže Soldo.
  Studija Alke Turalije, profesorice Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku pokazuje da su krošnje breza u lošem kondicijskom stanju, rizične za promet i prolaznike. Uočeno je i da su pojedine jedinke oboljele od raka kore, a uzme li se u obzir preporuka struke da se u gradovima zbog alergoloških svojstava izbjegava sadnja breza te odumiruća stabla treba što prije zamijeniti, stoji u studiji.
  “Želja nam je Nazorovu ulicu na ovaj način, simetrijom lijeve i desne drvoredne cjeline, učiniti alejom koja će postati zrcalo zelenijeg i ljepšeg Đakova. Građani svakako trebaju znati kako ćemo zasaditi dvostruko više drveća u odnosu na sadašnji broj breza na koje nam pristiže sve više pritužbi – ne samo zbog utjecaja na zdravlje ljudi, nego i izdizanja nogostupa. Nakon uklanjanja stabala slijedi zahtijevan posao čupanja panjeva, jer pod brezama leži više instalacija koje nisu postavljene na propisanoj dubini“, dodaje Soldo te zaključuje da skorom zamjenom drvoreda starih breza novim, Nazorovu ulicu čeka zeleno uređenje po svim relevantnim estetskim kriterijima struke na zadovoljstvo građana”. (RI)

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog